Türkiye'de bankacılık sektörü ve ekonomik politikalarla ilgili son gelişmeler, kredi kartı kullanıcılarını ve işletme sahiplerini etkilemeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın politika faizlerini yüzde 30'a çıkarmasının ardından kredi kartı akdi faizleri yüzde 3.26'ya yükseltilirken, bankaların pos cihazı komisyonlarında rekor seviyede zam uygulaması birçok işletmeyi olumsuz etkiliyor.

Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu öldürdü Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu öldürdü

Kredi kartı kullanıcılarını yakından ilgilendiren yeni düzenlemelerin başında politika faizlerinin artışı geliyor. Merkez Bankası, faiz oranlarını yükseltmesiyle birlikte, kredi kartı akdi faizlerinin 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yüzde 3.71'e çıkacağı belirtiliyor. Bu durum, kredi kartı borcu olanların geri ödeme koşullarını zorlaştırabilir.

Bununla birlikte, bankaların uzun süredir uyguladığı 0.49-0.79 aralığındaki pos cihazı komisyonları da geçtiğimiz hafta itibarıyla yüzde 3.5'e çıkarıldı. Bu karar, işletme sahiplerini olumsuz etkileyerek iş yerlerine yönelik mali yükleri artırdı. İşletme sahipleri, yeni komisyon oranının kazançlarına büyük bir darbe vuracağından endişeli.

Ayrıca, bazı işletmeler, bankaların yüksek komisyon oranları nedeniyle, müşterilere havale ve EFT ile ödeme yapmalarını kolaylaştırmak için IBAN adreslerinin kare kodlarını kullanıyor. Bu yöntemle alınan ödemeler bankaların komisyonlarına tabi olmuyor, ancak uzmanlar bu uygulamayı "kayıt dışı ekonomi" olarak değerlendiriyor ve işletmelerin vergi konusunda sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor.