Türkiye genelindeki bireysel kredi kartı borçları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artarak 1,2 trilyon TL'yi aştı. Bu büyük artış, bankacıları ve ekonomi uzmanlarını endişelendiriyor. Kredi kartlarında yaşanan hızlı yükselişin nedenleri arasında bireysel kredi faizlerindeki artış, aylık taksit miktarlarındaki yükseliş ve krediye ulaşmada yaşanan zorluklar öne çıkıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bu endişe verici duruma çözüm arayışında. BDDK'nın aldığı yeni düzenleme ile mevduat ve katılım bankaları, kişiler adına kredili hesap dahil herhangi bir hesap açamayacak ve kredili hesap limitini artıramayacak. Bu kararın alınmasındaki temel amaç, vatandaşları aşırı borçlanmadan korumak olarak açıklanıyor.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, aralık ayında kredi kartları ile yapılan ödemeler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 116 artarak 978,3 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı sayısı 117,7 milyon, banka kartı sayısı 189,5 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 90,0 milyon adet olarak kaydedildi. Toplam kart sayısı ise 397,2 milyon adede çıkarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.

Borsa İstanbul Günü Rekorlarla Tamamladı Borsa İstanbul Günü Rekorlarla Tamamladı

Uzmanlar, bireysel kredi kartı hacminin bu hızla artışının altında yatan sebepleri bireysel kredi faizlerindeki artış, aylık taksit miktarlarındaki yükseliş ve krediye ulaşmada yaşanan zorluklar olarak sıralıyor. Bu durum, vatandaşları kredi kartlarına yöneltiyor ve bu kartların sınırlarını zorlamasına neden oluyor.

BDDK'nın aldığı yeni düzenleme, bankaların kişiler adına kredili hesap dahil herhangi bir hesap açma ve kredili hesap limitini artırma yetkilerini sınırlayarak, vatandaşları aşırı borçlanmaya karşı koruma amaçlı bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak ekonomi uzmanları, kredi kartlarında yaşanan hızlı artışa karşı daha kapsamlı tedbirlerin alınması gerektiğini vurguluyor.