Merkez Bankası'nın son dönemde aldığı kararlarla birlikte Türkiye'de kredi faizleri hızla yükseldi. Politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e yükselmesi, kredi faizlerinde büyük artışlara yol açtı. İhtiyaç, taşıt, konut ve ticari kredi faizleri son dört ay içerisinde neredeyse iki katına çıktı.

İşte kredi türlerine göre faiz artışları;

İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 30'lardan yüzde 60'a çıktı. Bu dönemde ihtiyaç kredisi faizlerindeki yükseliş 30 puanı aştı. Seçim öncesinde yüzde 30 seviyesinde bulunan ihtiyaç kredisi faizleri, dört ayda iki katına yakın artış gösterdi.

Ortalama taşıt kredisi faizleri son bir haftada yaklaşık 10 puanlık artışla yüzde 46,46 seviyesine yükseldi. Bu kredilerdeki faiz artışı da oldukça dikkat çekici. Seçim öncesinde yüzde 20 civarında seyreden taşıt kredi faizleri, iki katından fazla arttı.

MEB'den 20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması: Başvurular Yarın Başlıyor MEB'den 20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Ataması: Başvurular Yarın Başlıyor

Ortalama konut kredisi faizleri, son dönemde yüzde 16'dan yüzde 38,85'e yükseldi. Seçimler öncesinde uygulanan faiz tavanının etkisiyle yüzde 14 seviyelerine kadar gerileyen ortalama konut kredi faizleri, hızlı bir artış gösterdi.

 Ticari kredi faizleri de önemli bir artış yaşadı. Seçim öncesinde yüzde 14 civarında bulunan ortalama ticari kredi faizleri, son bir haftada yüzde 40,87 seviyesine ulaştı. Bu dönemde ticari kredi faizleri üç katına yakın bir artış gösterdi.

Türkiye'de yaşanan bu hızlı kredi faizi artışları, ekonomik koşulların ve merkez bankası politikalarının yakından takip edilmesi gerektiğini gösteriyor. Kredi faizlerindeki bu tür ani artışlar, tüketicilerin ve işletmelerin finansal planlarını etkileyebilir ve kredi kullanımını sınırlayabilir.