Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan kamuda tasarrruf açıklaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan kamuda tasarrruf açıklaması

Kovid-19'un eris varyantı hakkında önemli açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, virüsün artık solunum yolu enfeksiyonlarına doğru döndüğünü belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı videolu açıklamalarda Kara, hastalığın evrimini ve son dönemdeki değişiklikleri ele aldı.

Koronavirüsün ilk dönemlerinde ciddi hastalıklara yol açabilen bir virüs olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Ateş Kara, virüsün zamanla bulaşma avantajı kazandığını ve son olarak eris varyantında solunum yolu enfeksiyonlarının hakim olduğunu belirtti. Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve hafif burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerinin arttığını ifade etti.

Eris varyantının özellikle risk grubundaki kişilerde ağır hastalığa yol açabileceğini vurgulayan Kara, genel olarak hastalığın daha hafif seyrettiğini söyledi. Ancak hijyen kurallarına uymanın ve semptom gösteren kişilerin maske takmasının, bu dönemde virüsün yayılmasını engellemek için önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Ateş Kara, ayrıca aşıların güncel tutulmasının ve eksiksiz olarak devam ettirilmesinin de önemli bir avantaj sağlayacağını ifade etti. Şu anda, eris varyantının pandeminin daha ölümcül olduğu dönemlerdeki tedbirlerin gerekliliğini göstermediğini belirtti ve telaş edilmemesi gerektiğini vurguladı.