Köprü ve tünel geçiş ücretlerinde 1 Nisan'dan sonra "kur ayarı" yapılması bekleniyor. Bu durum, Hazine'nin ödeyeceği miktarın artacağı anlamına geliyor. CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül, bu konuda şu açıklamalarda bulundu: Osmangazi Köprüsü'nde araç başına 1.632 lira, Çanakkale Köprüsü'nde 650 lira, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde 176 lira ve Avrasya'da ise 208 lira olmak üzere, geçiş ücretlerinde artış beklendiğini belirtti.

Döviz kurlarındaki yükselişin, dolar ve Euro bazında yapılan yap-işlet-devret (YİD) projelerindeki garantilerin artmasına neden olduğu ifade edildi. Sarıgül, kur artışının köprü, tünel, havaalanı ve demiryolundaki garanti faturasını ağırlaştırdığına dikkat çekti ve bu durumun 1 Nisan'dan itibaren geçiş ücretlerine yansıyacağını söyledi.

Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti

Geçiş ücretlerinin 1 Ocak 2024'te güncellendiğini hatırlatan Sarıgül, firmalarla yapılan sözleşmelerin gereği olarak ücretlerin üç ayda bir güncel kur üzerinden belirlendiğini ifade etti. Sarıgül ayrıca, vatandaşların ödediği ücretlerin, yapılan sözleşmeler gereği dolar ve Euro bazında belirlendiğini ve kur farkının Hazine tarafından karşılandığını belirtti. Bunun sonucunda, vatandaşların ödediği ücretlerde herhangi bir değişiklik olmasa bile Hazine'nin ödediği miktarın artacağını vurguladı.

Sarıgül, iktidarın emeklileri düşündüğü kadar işletmeci firmaları düşünmediğine de değinerek, "Emekliye gelince 'kaynak yok' diyorlar" şeklinde tepki gösterdi. Son olarak, bugünkü kuru dikkate alarak, 1 Nisan'a kadar kurun artmaması halinde bile geçiş ücretlerinin yüksek olacağını belirten Sarıgül, seçim sonrasında ilk artışın da bu projelerde olacağını ifade etti.