Son dönemde konut fiyatlarındaki artış nedeniyle ev sahibi olmak zorlaşırken, gayrimenkul geliştiricileri kademeli satış modelini benimseyerek vatandaşlara yeni bir avantaj sunuyor. İşte konutta kademeli satışın detayları ve avantajları haberimizde...
 

Konut fiyatlarındaki artışla birlikte ev almak zorlaşan vatandaşlar için geliştirilen kademeli satış modeli, özellikle peşin ödemede zorlananları düşünerek bir alternatif sunuyor.

Gayrimenkul üreticileri, konut bedelini önce arsa sonra inşaat maliyeti şeklinde ikiye ayırarak ödeme alıyor. Bu sayede ev almak isteyenler önce arsa paylarını daha sonra inşaat maliyetlerini ödeyerek ev sahibi olabiliyorlar.

2023'te 2 milyon 949 bin 437 satış işlemi gerçekleşirken, konut satışları %41,56 pay aldı. Ancak konut satışlarındaki artışın önceki yıla göre %17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926'ya gerilediği belirtiliyor.

 2023'te konut satışları içinde ipotekli satış payı yüzde 14,5 olarak gerçekleşti. Özellikle Mayıs ayından itibaren düşüş gösteren ipotekli satışlar, aralık ayında yüzde 4.4 seviyesine kadar indi. Bu oran, son 11 yılın en düşük seviyesini temsil ediyor.

Kademeli satış modelinde inşaat maliyetinin belirlenmesi, ev sahibi olmak isteyen kişinin riskini oluşturuyor. İnşaat maliyetlerindeki belirsizlik, üretimi ve satışı etkileyerek ev sahibi olmak isteyenler için bir zorluk unsuru olabilir.

Kamu tarafından üreticilere tahsis edilebilecek yerlerin kiralama amaçlı kullanımı da alternatif bir çerçeve olarak gündemde yerini koruyor.

 Sermaye Piyasası Kurumu'nun gayrimenkulün menkulleştirilmesi konusundaki çalışmalarının yanı sıra, proje Gayrimenkul Yatırım Fonları ile yeni finansman modelleri de geliştirilmeye devam ediyor.

 Kademeli satış modeli, daha ödenebilir seviyelerde ev sahibi olma avantajı sunabilir. Ancak inşaat ve üretim sürecinin daha uzun olması, hemen konut erişimine imkan sağlayan bir model olmadığını gösteriyor.

 Yeni modelin fiyatlar üzerindeki etkisi net olarak belirlenmemiş olsa da, öngörülere göre ilk üretilecek projelerin sonuçlarına göre %20 seviyelerinde daha uygun olabileceği düşünülüyor.

 Konut kredisi faiz oranları bankalara, evin değerine ve 0 ya da 2. el olmasına göre değişiklik gösteriyor. Ancak genel olarak 1.000.000 TL için aylık yüzde 2.84 faiz oranıyla 120 ay vadeli bir kredi finansmanının aylık geri ödemesi yaklaşık 29.421 TL olabiliyor.

Asgari ücret 29 bin 640 lira oldu! Yavru vatanda rekor zam... Asgari ücret 29 bin 640 lira oldu! Yavru vatanda rekor zam...

Kademeli satış modeli, konut alım süreçlerinde yeni bir dönemin başlangıcını temsil ederken, ev sahibi olma yolundaki vatandaşlara farklı ödeme seçenekleri sunarak konut erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.