Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kampanyalı konut kredisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:
Aralık ayından itibaren enflasyon düşecek diye ısraren her programda söyleyerek aslında beklentilerin hesabın buna göre oluşturulması için söylemlerde bulundum. Geçen yıl kur atağı yaşadık. 20 Aralık'a kadar gelen kur atağı, KKM açıklanmasıyla birlikte fiyatların normalleşmeye başladığı, talebin daha makul seviyeye geldiği dönemi yaşadık.
Türkiye'deki enflasyonun temel sebeplerinden biri Döviz fiyatlarındaki artıştır. Enflasyonla mücadelede bu alanın rekabet edilebilir kur seviyesi, öngörülebilirliğin artırıldığı sürece odaklanmaktı. 2022'de döviz kurlarındaki artış enflasyonun altında kalarak gelmesi gerektiği seviyelere geldi. Emtia fiyatlar. Net enerji ithalatçısıyız. Enerjideki artışın enflasyon üzerindeki katkısı yüksek. 2020'de 28 milyar Dolar, 2021'de 51, geçen yıl 100 milyar dolara koşan enerji ithalatında bulunmuşuz. Bunun tuzu biberi savaş oldu. Rusya-Ukrayna savaşı ülkemizde enflasyona baskı yaptı. Enflasyonla mücadelede sert, katı yol yürümektense enflasyonla mücadele ederken büyümeden taviz vermeden, fabrikaların susmadığı hedef ortaya koyduğumuz için yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari açığın azaltılması. Bu model çerçevesi içinde 6 ay sonra yaza gelince enflasyonda ciddi toparlanma göreceğimizi ifade etmiştim. Dünyadaki fiyatlarda stabil hale gelme durumu varken malum Türkiye'de gıda fiyatlarının düştüğü dönemde Haziran ayından itibaren belli seviyenin altına düşeceğini söylemiştim. Çok tepki aldık, çünkü savaş çıktı, enerji fiyatları pik yaptı. Bu da enflasyonun şiddetli şekilde yükselmesine neden oldu. Pik yapan enerji fiyatlarının yıl sonuna doğru düşeceğini, enflasyonla yaşamanın iyi bir şey olmadığının toplum tarafından anlaşılması, enflasyonun yakıcı ortamının ortadan kaldırılmasının lehe olacağı hava oluştu. Önce baz etkisiyle dedim. Enflasyon oranlarında baz etkisinden ziyade, yükseliş trendinin kırıldığı, normalleşmeye gidildiği, ÜFE'de görülen negatif enflasyonun, 18'lik enflasyonun Aralık ayında öngörülebilirliği artıran sonuç olarak ortaya çıktı.
Çok yönlü hareket etmemiz ve beklentileri de ona göre oluşturmamız lazım. Aslında 2022 yılı boyunca çok ciddi şekilde mücadele ettiğimizi, bütçede makro ekonomik olarak hangi mali politikalarla tedbirler alınacağına ilişkin neler yaptığımızı göstermesi açısından çok önemli. Mevcut fiyatların içselleştirildiği, bunun üzerine gelecek artışların kabul edilemeyeceği konusunda ataleti kırdığımızı göstermesi konusunda çok önemli. Market ya da herhangi bir yere gittiğimizde üretici ya da satıcının fiyat artışlarını çift haneleri kabul edilemeyeceğini, kamu tarafından da doğru görülemeyeceğini görmüş olacaklar. Dış koşullar, özellikle dışarıdaki fiyatların düşmüş olması, dışarıdan da enflasyon ithal etmeyeceğimiz anlamına geliyor.
Yarın Murat beyle saat 10'da açıklamamız olacak. Son hazırlıklarımızı yaptık. Kredi faiz oranı yüzde 1'in altında olacağını söyleyeyim. Tedbir alıyoruz fiyat artışlarıyla ilgili. Amacımız konut edinimini sağlamak. Haftaya açıklayacağımız KGF paketimiz var. Bir tanesi de konut üretimine yönelik desteklemeler. Oldukça güçlü bir kampanya olacak. Hiçbir şekilde fiyat artışlarını son birkaç aydır gerek internet gerek sahadaki elemanlarımız üzerinden fiyat tespiti yaptık. Fiyatlama yoluna giden olursa incinir. Tedbirimizi aldık.
Dedi.