Türkiye’de konut piyasasında reel bazlı düşüş eğilimi güçleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mayıs itibarıyla konut fiyatlarındaki yıllık reel düşüş yüzde 6,1’e ulaştı. Böylece son 28 ayın 27’sinde konut fiyatlarının enflasyonun gerisinde kaldığı görüldü.
Reel düşüş eğilimi 28 aydır sürüyor
TCMB Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, konut fiyatları en son Ocak 2024’te yıllık bazda yüzde 1,4 reel artış göstermişti. Şubat ayından itibaren ise fiyatlar reel olarak gerilemeye başladı.
Bu süreçte yalnızca Kasım 2025’te yüzde 0,3 oranında sınırlı bir reel artış kaydedilirken, diğer tüm aylarda düşüş eğilimi devam etti.
Düşüş oranı kademeli olarak arttı
Son aylarda reel düşüşün hızlandığı dikkat çekti. Buna göre yıllık bazda reel gerileme oranı:
- Ocak: yüzde 2,3
- Şubat: yüzde 3,9
- Mart: yüzde 3,4
- Nisan: yüzde 4,3
- Mayıs: yüzde 6,1
şeklinde yükseldi.
Uzmanlardan “dengeleme süreci” yorumu
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, piyasadaki gelişmeleri değerlendirerek, konut satışlarında artış yaşansa da bunun fiyatlara aynı ölçüde yansımadığını belirtti.
Hepşen, artışın büyük bölümünün ertelenmiş talepten kaynaklandığını, yüksek faiz ortamının ise fiyatları baskılamaya devam ettiğini ifade etti. Ayrıca önceki yıllardaki hızlı yükselişin ardından piyasanın bir dengeleme sürecine girdiğini söyledi.
“Faizler düşmeden güçlü artış beklenmiyor”
Hepşen, konut kredisi faizlerinde kalıcı bir düşüş yaşanmadıkça reel fiyatlarda güçlü bir artış beklenmediğini vurguladı. Enflasyon ve faiz görünümünün seyrine bağlı olarak reel düşüşün bir süre daha devam edebileceğini kaydetti.
“Önümüzdeki bir yıl baskı sürebilir”
Gayrimenkul iktisatçısı Ahmet Büyükduman da yüksek reel faizlerin konut fiyatlarını baskıladığını belirterek, mevcut para politikası sürdükçe fiyat artışlarının enflasyonun altında kalmasının olası olduğunu ifade etti.
Uzmanlara göre, konut piyasasında reel bazlı zayıf seyrin en az bir yıl daha devam etmesi bekleniyor.





