Son iki haftada 60 milyar lira düşüş gösteren Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışları teşvik etmek amacıyla bankalar faiz oranlarını artırıyor. KKM hesaplarına yeni başvuruların durma noktasına geldiği belirtilirken, bazı bankaların artık yeni KKM hesapları açmadığı ifade ediliyor. Bu durumda olan müşterilere ise hesaplarını kapatmaları karşılığında yüzde 45'e varan faiz oranları sunuluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'den çıkılacağına dair açıklamalar yapmış ve bu açıklamalar sonrasında bankalar KKM hesaplarından çıkışları hızlandırmak için harekete geçmiş durumda. Kamu bankaları, politika faizinin 3 puan üstünde yani yüzde 28 faiz oranıyla KKM mevduatlarına faiz teklif ederken, birçok özel banka yeni KKM hesapları almamayı tercih ediyor.

Hazine bugün 23,7 milyar lira borçlandı Hazine bugün 23,7 milyar lira borçlandı

Bankacılık kaynaklarına göre KKM hesaplarından çıkış oranları yüzde 20'yi geçmiş durumda ve yenileme oranı yüzde 70 civarında bulunuyor. Ayrıca KKM hesaplarından Türk Lirası'na dönüş oranı yüzde 8-9 civarında.

Bu dönemde bankalar, KKM hesaplarından çıkışları teşvik etmek için faiz oranlarını artırmış durumda. Kamu bankaları TL mevduat faizlerini yüzde 37-38 aralığında sunarken, özel bankalar KKM hesaplarından dönen mevduatlara yüzde 45'e kadar faiz teklif ediyorlar.

KKM'den çıkışların artmasının ardında yatan nedenlerden biri de KKM hesaplarından çıkan paranın önemli bir kısmının döviz, altın ve hisse yatırımına yönlendirilmesi. Bankacılık kaynakları, KKM hesaplarının hala büyük bir bölümünün yani yüzde 70 civarında bir oranının KKM'de kalmaya devam ettiğine dikkat çekiyorlar.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KKM'den kademeli bir çıkış stratejisi izleneceğini ve mevduat sahiplerinin endişelenmemesi gerektiğini vurguluyor. Şu anda KKM hesaplarının devam edeceği belirtilirken, bankaların faiz oranlarını artırarak müşterilere cazip teklifler sunmaları bekleniyor.