Türkiye genelinde kış mevsimi boyunca uygulanan zorunlu kış lastiği takma kuralı, 1 Nisan itibarıyla sona eriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, soğuk aylarda yollarda güvenliği artırmak amacıyla başlattığı bu uygulamayı, şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kılarken, özel araç sahipleri için de can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

Kış Lastiği Neden Önemli?

Karayolları Trafik Kanunu'na göre, yolcu ve eşya taşıyan araçların belli dönemlerde kış lastiği kullanması gerekiyor. Kış koşullarına özel olarak üretilen bu lastikler, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda daha iyi performans sergileyerek, araçların yolda daha iyi tutunmasını sağlıyor. Ancak, yaz aylarında kullanıldığında erken aşınma ve performans kaybına neden oluyor, bu da aracın kontrolünün zorlaşmasına ve yakıt tüketiminin artmasına sebep oluyor. Ayrıca, mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı, çevreye daha fazla karbon salımına yol açarak ekolojik dengeyi olumsuz etkiliyor.

Denetim ve Cezai İşlemler

Uygulamanın denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen personel, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından gerçekleştiriliyor. Kurala uymayan sürücüler, idari para cezası ile karşı karşıya kalıyor.

Fiyat Bilgileri ve Lastik Saklama Önerileri

CHP Sözcüsü: MEB'in yeni müfredat taslağı derhal geri çekilmeli CHP Sözcüsü: MEB'in yeni müfredat taslağı derhal geri çekilmeli

Kış lastiği uygulamasının sona ermesiyle birlikte sürücülerin yaz lastiklerine geçişi başlayacak. Türkiye’de en yaygın kullanılan 205/55 R16 ölçüsündeki yaz lastiklerinin fiyatları 1500 TL'den başlarken, lastik değiştirme fiyatları aracın ebatlarına göre değişiklik gösteriyor. Araç tipine bağlı olarak lastik değiştirme maliyeti, binek araçlar için en az 500 TL, SUV ve hafif ticari araçlar için ise 1000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca, mevsimlik lastik değişimi sonrası, çıkarılan lastiklerin uygun koşullarda saklanması gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde bulunan lastik otelleri, bu ihtiyacı karşılayarak, lastiklerin 6 ay boyunca uygun koşullarda saklanmasını sağlıyor ve fiyatları 500 ile 1000 TL arasında değişiyor.