Yüksek enflasyonun etkisiyle konut fiyatlarının artması, konut almayı düşünenleri endişelendiriyor. Ev sahibi olmayanlar için hükümetin yeni bir önlem üzerinde çalıştığı bildirildi. İlk kez ev almayı planlayanlara düşük faizli konut kredisi verilmesi gündemde.

Bursa'da damat dehşeti! Eşini darp edip kayınbiraderlerini öldürdü Bursa'da damat dehşeti! Eşini darp edip kayınbiraderlerini öldürdü

Yüksek kira ücretleri, kiracıları ev sahibi olma konusunda fırsat aramaya yöneltiyor. Ancak son düzenlemeler, yatırım amaçlı ev almayı zorlaştırıyor. İkinci bir ev almak isteyenler artık evin değerinin yüzde 22.5'i kadar kredi alabiliyor. Konut fiyatları da yükseldiğinden, krediye uygun bir mülk bulsalar bile peşin ödeme yapılması gereken tutar yüksek kalabiliyor. Örneğin, bir yatırım için 5 milyon TL'lik bir ev almak isteyen bir kişinin, 3 milyon 875 bin TL nakit ödeme yapması gerekiyor, geri kalanı ise kredi ile karşılanabiliyor.

İlk Ev Alacaklara Düşük Faizli Konut Kredisi

Ev sahibi olmayanlar için hükümet, ilk ev alacaklara düşük faizli konut kredisi sunma hazırlığı içinde. Bu program kapsamında, faiz oranlarının yüzde 1.20 olması ve vadenin 180 ay olarak planlandığı belirtiliyor. Bu sayede ilk kez ev alacak kişiler, mevcut piyasa faiz oranlarına kıyasla avantajlı faiz oranlarıyla konut kredisi alabilecekler ve ev sahibi olabilecekler.

Örneğin, 2.5 milyon TL kredi kullanmayı planlayan bir kişi, 180 ay vadeli bir kredi ile aylık ödeme tutarının 34,000 TL olacağını görebilir. Ortalama olarak geri ödenecek toplam miktar ise 6 milyon TL'nin üzerinde olacaktır. Bu tür önlemler, konut alımını kolaylaştırarak ev sahibi olma hedefini destekleme amaçlanıyor.