The Wall Street Journal, ana muhalefet partisi CHP lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile özel bir röportaj yayınladı. Gazete, Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kazanması halinde Türkiye'yi NATO ve Batı'ya yakınlaştırma sözü verdiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın ilişkiler kurma çabalarına yanıt olarak Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin NATO'nun temel direklerinden biri olarak rolünü güçlendireceğini ve AB üyelik sürecini yeniden canlandıracağını belirtti. Türkiye'de seçimin galibi olursa eski haline getireceği demokratik kontrol ve denge mekanizmalarının önemine vurgu yaptı.

Selçuk Bayraktar'dan, Murat Kurum'a destek! Selçuk Bayraktar'dan, Murat Kurum'a destek!

Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'nin önde gelen rakibi NATO ve AB ile daha yakın ilişkiler sözü" başlığıyla verdiği röportajda, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin "tarihi bir dönüm noktası" olduğu vurgulandı. İlk kez oy kullanacak 5,3 milyon genç seçmenin Türkiye, AB üyelik hedefleri ve Batı medeniyeti için çok önemli olan özgürlük ve demokrasi arayışında olduğunu belirtti.

Wall Street Journal okuyucularına, Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna ihtilafı sırasında her tarafı oynadığını, Türkiye'yi "bölgesel bir güç merkezi" haline getirmek amacıyla Ukrayna'ya silah satarken Putin ile yakın bağları korumaya çalıştığını hatırlattı. Haberde ayrıca, ABD'nin itirazlarına rağmen Erdoğan'ın Rus S-400 savunma sistemini satın aldığı ve Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarını ihlal eden Türk şirket ve kurumlarına yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Kılıçdaroğlu, röportajda Türkiye'nin Rusya'daki yatırımlarını koruyacağını ancak Rusya'ya yaptırım uygulanması konusunda Batılı ülkelerin aldığı kararlara bağlı kalacağını belirtti. Türkiye'nin Batı ittifakının ve NATO'nun bir üyesi olduğunu ve Putin'in de bu gerçeğin farkında olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin NATO'nun aldığı kararlara uyması gerektiğini belirtti.