Son dönemde piyasada çeyrek ve Cumhuriyet altını bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle vatandaşların tercihi değişti. Piyasada ‘kesme altın’ olarak bilinen altınlara ilgi artıyor. Ancak kesme altın almanın bir sakıncası olabilir mi? Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu.

"Her Türden Suistimale Açık"

Kesme altınlar, altının merdaneden geçirildikten sonra levha haline getirilip atölyelere satıldığı altınlardır. Ancak vatandaşın bir kuyumcuya gidip "kesme altın verin" dediği zaman, bu durum her türlü suistimale açıktır, diyen Yıldırımtürk, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Kuyumcu, altını nereden aldığını iyi bilir. Ancak vatandaş kesme altın istediğinde suistimale açık olabilir. Bazı kuyumcular, gümüşü altın kaplama yapıp kesme altın gibi satabilir. Bu durumda, alıcılar mağdur olabilir."

Uluslararası Sertifikalı Altınlar Daha Güvenli

Kesme altın yerine, uluslararası nitelikte Londra Metal Borsası'ndan sertifika almış rafinerilerin ürettiği gram altınları tercih etmek daha doğru olabilir. Yıldırımtürk, "Kesme altın yerine Cumhuriyet altını veya Londra Metal Borsası'ndan sertifikalı altınları tercih etmek daha güvenlidir. Kesme altın alırken mutlaka belge istenmeli ve altının gerçekliği test edilmelidir" dedi.

Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu Türkiye'nin en iyi 10 lisesi belli oldu

Altın Bulunurluğunda Sorun Yok

Son olarak, Yıldırımtürk, piyasada altın bulunurluğunda herhangi bir sıkıntı olmadığını belirtti ve vatandaşların güvenilir yerlerden altın almalarını önerdi.