Son 10 ayda 469 organize suç örgütü çökertildi Son 10 ayda 469 organize suç örgütü çökertildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projeleri kapsamında önemli bir adım olan "Yarısı Bizden Kampanyası" hakkında toplam 8 soruya cevap verdi.

Bakan Özhaseki, bu kampanyaya dair tüm detayları içeren bir videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

Kampanyaya ilişkin sorular ve yanıtları şu şekildedir:

1. Konutlar için hibe ve kredi miktarı nedir?

    - Bakanlık, "Yarısı Bizden" diyerek hak sahiplerine yarı yarıya destek sunuyor. Her bir konut için 700 bin lira hibe ve 700 bin lira kredi verilecek. Diğer konutlar için ise 1 milyon 400 bin lira kredi sağlanacak.

2. İş yerleri için hibe ve kredi miktarı nedir?

    - İş yerleri için de destek yarı yarıya olacak. Her bir iş yeri için 350 bin lira hibe ve 350 bin lira kredi sağlanacak. Diğer iş yerleri için ise 700 bin lira kredi verilecek.

3. Kredi için gelir şartı var mı?

    - Hayır, hak sahiplerinin gelir ve kredi puanına bakılmaksızın kredi verilecek.

4. Kiracılara destek sağlanacak mı?

    - Evet, dönüşüm sürecinde kiracılara ilk kez destek sağlanacak. Taşınma desteği olarak, taşınacak kişiye bir kereye mahsus 100 bin lira verilecek.

5. Ödemeler ne zaman ve nasıl yapılacak?

    - Ödemeler, hak sahibi adına yükleniciye yapılacak ve dört taksit halinde Emlak Katılım Bankası'nda açılacak vadesiz hesaba yatırılacak.

6. Hak sahiplerinin ödemeleri ne zaman başlayacak?

    - Ruhsat alındıktan 24 ay sonra ödemeler başlayacak. Böylece, dönüşüm sürecinde hak sahipleri kira ve kredi taksitlerini aynı anda ödemek zorunda kalmayacak.

7. Kampanya hangi şartlarda uygulanmayacak?

    - Projedeki bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının belirli sınırları aşması durumunda kampanyadan faydalanılamayacak. Ayrıca, 1 Nisan 2023'ten önce yapı ruhsatı alınmışsa kampanyadan yararlanılamayacak.

8. Kredi geri ödemeleri nasıl hesaplanacak?

    - Ruhsat alındıktan iki yıl sonra ödemeler başlayacak ve maksimum 10 yıllık bir vade uygulanacak. İlk yıl faiz uygulanmayacak, sonraki yıllarda ise ödemeler yıllık TÜFE artışının yarısı oranında güncellenecek ve kalan taksit sayısına bölünecek.