Parzitin adı Toksoplazma yani gondii tek hücreli bir mikroorganizmadır. Genellikle kedilerde meydana gelir ve bazı çiftlik hayvanlarını da enfekte edebilir. Toksoplazma her ne kadar hayvanlarda ürese de, insanları da enfekte edebilen bir hastalık çeşididir. 

Toksoplazma, hayvanlardan insanlara direk temas yoluyla bulaşmaz fakat hayvan dışkısıyla, dışkının bulaştığı eşyalar yoluyla ya da enfekte olan çiftlik hayvanlarının az pişmiş olarak besin yoluyla tüketilmesiyle bulaşabilir. Bu parazit latent olarakta adlandırılır çünkü vücutta sessizce bulunabilir ve semptomlar ortaya çıkmayabilir.

46fHe8r7xU6AzBQQA9fG7g

Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi

Hamileler Dikkat

Özellikle hamile kadınların doğum sonrasına kadar kedi dışkısından uzak durması ve az pişmiş ya da çiğ et tüketmemeleri gerekmektedir. Toksoplazma (gondii) hamile kadınlarda düşük riskine veya bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. 

Toksoplazma aynı zamanda gözde retina enfeksiyonuna neden olabileceği gibi görme sinirine veya görme merkezine de ciddi zararlar verebilir. Tedavi edilmediği takdirde ise hastada görme kaybı oluşabilir. 

Nedenleri

Toksoplazmanın insanlara bulaşmasının nedenlerinden biri de kedi dışkısıdır. Özellikle toksoplazma paraziti içeren kedi dışkısıyla temas edilmemesi oldukça önemlidir.  

Enfekte olmuş kedi dışkısıyla temas edildikten sonra yanlışlıkla ağzınıza dokunursanız parazitleri yutabilirsiniz. Özellikle avlanan veya çiğ et ürünleriyle beslenen kedilerin toksoplazma barındırma olasılığı diğer evcil kedilere göre çok daha yüksektir. Bazen pastörize edilmemiş süt ürünleri de aynı şekilde parazit içerebilir. 

Çiğ etle temas eden araç gereçler iyice yıkanmalı 

Çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası veya kullanılan kaplar, kısacası tüm mutfak gereçleri sıcak ve sabunlu suyla iyice yıkanmalıdır. Toksoplazma meyve ve sebzelerin yüzeyinde de bulunabilir. Bu nedenle alınan tüm meyve ve sebzeler yıkamadan tüketilmemelidir.

Toksoplazma Belirtileri

Vücut ağrısı
Lenf düğümlerinin şişmesi
Baş ağrısı
Ateş
Yorgunluk

Şiddetli Belirtileri

Baş ağrısı
Bilinç bulanıklığı
Bulanık görme
Konfüzyon
Vücut kontrolünü kaybetme
Nöbetler
Tüberküloza benzeyen akciğer problemleri veya AIDS'li kişilerde görülen Pneumocystis jiroveci pnömonisi
Retinanızın şiddetli iltihabının neden olduğu bulanık görme (oküler toksoplazmoz) veya görme kaybı