Asgari ücretin altında öğretmen maaşı! Özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza kesildi... Asgari ücretin altında öğretmen maaşı! Özel eğitim kurumlarına 65 milyon lira ceza kesildi...

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, Türkiye'de altına erişimin kota ve vergi uygulamalarıyla zorlaştığını ve bu durumun kayıt dışı altın ticaretini artırdığını belirtti. Yakın, Suriye ve İran gibi Orta Doğu ülkelerinden altın kaçakçılığının önünü açan bu durumun sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Altın ithalatına getirilen kota ve vergi uygulamalarının sektörü zor durumda bıraktığını vurgulayan Yakın, Türkiye'deki altın talebinin karşılanamaz hale geldiğini dile getirdi. Özellikle kg başına 3 bin doları bulan fiyat farklarının rekabet gücünü azalttığını ifade etti.

Yakın, altın ithalatına getirilen kota engelinin kaldırılması gerektiğini savunarak, böylelikle sektörün 10 milyar dolarlık bir ihracata ulaşabileceğini öne sürdü. Ancak mevcut durumda firmaların farklı ülkelerde fabrika yatırımına gitmeye başladığını söyledi.

Ayrıca, Türkiye'ye gelen yabancıların kredi kartıyla yaptığı altın ve mücevher alışverişlerinin hizmet ihracatı olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken Yakın, bu durumun gerçek ihracat rakamlarını etkilediğini belirtti.

Altına faiz uygulamasının da sorunlara yol açtığını söyleyen Yakın, yastık altındaki altına verilen faizin, altını teminat olarak gösterip kredi çekmeye teşvik ettiğini ve bu şekilde cari açığın kapatılamayacağını ifade etti.

Son olarak, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında çeşitli istismarların olduğuna dikkat çeken Yakın, bu konuda Ticaret Bakanlığı'nın gerekli adımları atması gerektiğini belirtti.