Zincir restoranların ve kafelerin sıkça kullandığı karton bardaklar, diğer plastiklere göre daha sağlıklı gibi görünüyor. Ancak bu karton bardaklar, mikroplastik ve hatta ağır Metal tehlikesi taşıyor. 

Hürriyet’tin haberine göre, ısıya dayanıklı karton bardaklar, sıvıyı sızdırmasını önlemek için ince bir plastik bariyerle kaplanıyor. Ancak ‘polietilen’ denilen bu madde sıcak su, çay, kahve vs. ile birlikte çözünüyor ve içeceğe karışıyor. Yakın zaman önce yapılan bilimsel bir araştırma 85 santigrat derecede, 15 dakika sıcak içecekle temas edildiğinde, plastiğin yanı sıra ağır metallerin de içeceğe karıştığını ortaya çıkardı.


EN FAZLA 15 DAKİKA
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Mine Kuçur, karton bardaklarla ilgili şu uyarıları yaptı: “Bu bardaklara belli bir sıcaklığın üzerindeki içecekler koyulduğunda kurşun, nikel, krom, bakır, çinko, kadmiyum da içeceklere karışıyor. Biz de bu içecekleri sindirim sistemi yoluyla vücudumuza alıyoruz. Burada özellikle içindeki sıvının sıcaklığı ve kaç dakika kaldığı çok önemli. Araştırmalar minimum 15 dakika kalması gerektiğini gösteriyor.

KALBİ ETKİLİYOR
Bu süre sonrasında özellikle kurşun, krom, kadmiyum gibi ağır metaller içeceğe transfer oluyor. Belli bir yere kadar maruziyeti vücut tolere edebiliyor. Ancak uzun vadede endokrin, kardiyovasküler, kalp damar hastalıkları, iskelet sisteminde sorunlara yol açıyor.

Ayrıca plastik maddelerin kalınlığı ve kalitesi de çok önemli. Mesela damacanalar nispeten ince plastik şişe sulara göre daha az zararlı.”

ÜREMEYİ DE ETKİLİYOR
Ağır metaller, karsinojen etkiler yapıyor. En yaygın etkilerinden bir diğeri kansızlık. Kurşun, demiri taşıyan hemoglobinlerin sentezini engelliyor. Açığa çıkan maddelerin hücre düzeyinde toksisite etkisi var. Bu da kronik enflamasyona neden oluyor. Plastikler ayrıca vücutta östrojen benzeri etki yaparak hormonları bozuyor. Kalp damar sağlığı, karaciğer sağlığı, eklemler ve üreme organları üzerinde etki yapıyor.

Prof. Dr. Kuçur, ağır metalin vücutta zehirli boyutlara ulaşmasının belirtilerini de açıkladı: “Kronik yorgunluk, kansızlık, baş dönmesi şikâyetleri ve kabızlık.”

NELER KARIŞIYOR
Ağır metaller: Kurşun, nikel, krom, bakır, çinko, kadmiyum

İyonlar: Florür, sülfat, nitrat, klor.