Cumhurbaşkanı Erdoğan Öğretmen Mülakatına Son Noktayı Koydu Cumhurbaşkanı Erdoğan Öğretmen Mülakatına Son Noktayı Koydu

Tüketiciler, lokantalardaki yüksek fiyatlar sebebiyle isyan ediyor. Sosyal medyada yapılan boykot çağrılarıyla tepkilerini dile getiren vatandaşlar, fiyat artışlarına karşı tepkilerini gösteriyor. Yüksek fiyatlar, özellikle yemek kartı kullanan çalışan kesimi etkilerken, hafta sonları restorana gitmeyip sahil veya mesire alanlarında piknik yapmayı tercih edenlerin sayısı da artıyor.

Lokanta ve restoranlardaki fahiş fiyatlar tüketicileri isyan ettirirken, sosyal medyadan başlatılan 'boykot' çağrıları geniş kitlelere ulaşıyor. Boykotun etkisinin hafta sonu kendisini göstermesi beklenirken, dışarıda yemek yemenin maliyeti, fahiş fiyatların topluma etkisi ve üretim kalitesiyle ilgili bir araştırma yapıldı.

Bir esnaftan alınan bilgilere göre, en çok tüketilen yemek olan dönerin maliyetinin 100 gramı için 50-60 lira arasında değiştiği ancak satış fiyatının 220 liraya kadar çıktığı belirtiliyor. Benzer şekilde, 60 liraya satılan bir lahmacunun maliyeti 20-25 lira iken, 150 liraya satılan bir kebap dürümün maliyeti ise 50 lira olarak açıklanıyor.

Yemek Kartları Yetersiz

Lokantalardaki yüksek fiyatlardan en çok şikayet eden kesim ise yemek kartı kullanan çalışanlar. Ülkede yaklaşık 5 milyon kişinin yemek kartı kullandığı bilinirken, şirketlerin verdiği aylık yemek kartı ücretlerinin günlük masraflar için yetersiz kaldığı ifade ediliyor. Bu durumda birçok insanın iş yerine evden yemek getirme veya sandviçle geçiştirme yoluna gittiği belirtiliyor.

Porsiyon ve Kalite Düştü

Restoran ve lokantalardaki porsiyonların küçüldüğü ve ürün içeriklerinin kalitesizleştiği de gözlemleniyor. Normalde belirli standartlara sahip olması gereken porsiyonların düşürüldüğü ve ürün kalitesinin düşük olduğu belirtilirken, işletmelerin girdi maliyetlerinden şikayet ettikleri vurgulanıyor.

Vatandaş Kendi Sofrasını Kurdu

Vatandaşlar, restoranlardaki yüksek fiyatlar yerine kendi sofralarını kurmayı tercih ediyorlar. Bu durum, katlanabilir sandalye ve masa satışlarını artırırken, hafta sonları sahil kesimlerinde ve mesire yerlerinde piknik yapmanın popüler hale geldiğine dikkat çekiliyor.

Fiyat Listesi Yoksa Yüksek Cezalar

Ticaret Bakanlığı, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerde fiyat listesi olup olmadığını denetlemek amacıyla denetimler yapıyor. Fiyat listesi bulunmayan veya listede belirtilen fiyatlarla kasa fiyatları arasında fark olan işletmelere ciddi para cezaları uygulanıyor. Ayrıca, fiyatların önceki denetimlere göre artması durumunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na gönderiliyor.