Bir yıl önce Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, 11 ilde büyük can kaybı ve yıkıma neden oldu. Resmi açıklamalara göre, 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. TEPAV'ın yaptığı maddi analizde, depremin kendisinin de, maliyetinin de davasa olduğu ortaya çıktı.

Maliyetin Büyük Kısmı Konut Hasarında

AK Parti'de kamp tarihleri belli oldu AK Parti'de kamp tarihleri belli oldu

Deprem sebebiyle oluşan hasarın en büyük kısmı, yaklaşık 57 milyar dolar ile konut hasarında gerçekleşti. Kamu altyapısı ve hizmet binalarının hasarı 13 milyar dolar, konut dışı özel sektör hasarı ise 12 milyar dolar oldu.

2023 Yılında Deprem Harcamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2023 yılı sonunda depremle ilgili yapılan harcamaların milli gelirin yüzde 3,7'sine ulaştığını açıkladı. Orta Vadeli Programa göre, deprem kaynaklı bütçe ödeneklerinin gelecek yıllarda milli gelire oranı sırasıyla yüzde 2,5, yüzde 0,9 ve yüzde 0,8 olarak hedefleniyor. 

İhracat ve İstihdam

Deprem, bölgesel ekonomi üzerinde de büyük etkiler yarattı. Toplam ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 13 oranında azalırken, Osmaniye, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da ihracat daha da büyük düşüşler yaşadı. İstihdam kayıpları ve işsizlik oranlarında yaşanan artış, depremin sosyal etkilerini de gözler önüne serdi. Özellikle depremden en çok etkilenen illerde işsizlik ödeneğine başvurularında ciddi artışlar kaydedildi.