Japonya'da son derece öldürücü ve bulaşıcı suşların tespit edilmesiyle birlikte, A grubu streptokok hastalığının en ciddi ve potansiyel olarak ölümcül türü olan streptokok toksik şok sendromunun (STSS) yayılma endişeleri artıyor. Geçen yılın rekorunu kırması beklenen 2024 vaka sayısıyla ilgili endişeler gündemde.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapılan açıklamada, streptokokun fulminan (şiddetli ve ani) formlarının arkasındaki mekanizmalar hakkında hala bilinmeyenler olduğu belirtilirken, geçen yıl 941 STSS vakası rapor edildiği geçici rakamlarla ortaya kondu. 2024'ün ilk iki ayında ise Japonya'nın neredeyse tüm vilayetlerinde enfeksiyonların tespit edildiği 378 vaka kaydedildi.

NIID'e göre, yaşlılar genellikle daha büyük bir risk altında olsa da, A grubu suş 50 yaşın altındaki hastalarda daha fazla ölüme yol açıyor. Asahi Shimbun gazetesine göre, 2023 yılının temmuz ve aralık ayları arasında STSS teşhisi konulan 50 yaşın altındaki 65 kişiden 21'i hayatını kaybetti.

Strep A bakterisi adı verilen streptococcus pyogenes'in neden olduğu STSS vakaları, çoğunlukla ortaya çıkar. Bu bakteri, genellikle çocuklarda boğaz ağrısına neden olabilir ve birçok kişi taşıyabilir ancak hasta olmayabilir. Ancak, bazı durumlarda, özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde, bu enfeksiyona neden olan bakteriler ciddi hastalıklara, sağlık komplikasyonlarına ve hatta ölüme yol açabilir. STSS vakalarının yaklaşık %30'u ölümcül sonuçlanır.

Guardian'a konuşan Kikuchi, "Bana göre Japonların %50'sinden fazlası Sars-CoV-2 [Covid-19'a neden olan virüs] ile enfekte olmuş durumda. İnsanların Covid-19'dan kurtulduktan sonraki immünolojik durumları bazı mikroorganizmalara karşı duyarlılıklarını değiştirebilir. Şiddetli invaziv streptokokal pyogenes hastalıklarının enfeksiyon döngüsünü netleştirmemiz ve bunları derhal kontrol altına almamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi Türk Eğitim-Sen'den öğretmenlere yeni müfredat anketi

Covid’in bizimle işi henüz bitmedi, korunmaya devam etmek önemli. Covid-19'da olduğu gibi streptokok enfeksiyonları damlacıklar ve fiziksel temas yoluyla yayılır. Bakteri ayrıca el ve ayaklardaki yaralardan da hastalara bulaşabilir. Strep A enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak daha şiddetli invaziv A grubu streptokok hastalığı olan hastaların yoğun tıbbi müdahalelere ve antibiyotiklerle birlikte diğer ilaçların kombinasyonuna ihtiyacı olabilir.