Deprem uzmanı Moriwaki, İzmir Karşıyaka'daki deprem riskine dikkat çekti ve önlemlerin herkesin yaşadığı binadan başlaması gerektiğini belirtti. Binaların zemin kalitesinin önemine vurgu yapan uzman, "Zemin sağlam ise bina da güvenlidir. Yapıların ruhsat durumu, inşa yılı gibi unsurlar büyük önem taşır" şeklinde konuştu.

2000 Yılı Öncesi ve Sonrası Binaların Durumu

Moriwaki, 2000 yılından önce ve sonra inşa edilen binalar arasındaki farklara dikkat çekti. Yumuşak zeminler ve ruhsatı olmayan binaların risk taşıdığını ifade eden Moriwaki, "2000'den sonra inşa edilen binalar daha güvenli olabilir. Deprem anında yaşam üçgeni oluşturmak ve acil durum malzemelerine sahip olmak hayati önem taşır" diye ekledi.

Türkiye'nin Çeşitli Bölgelerindeki Deprem Riski

Moriwaki, Kahramanmaraş'taki depremler ve Doğu Anadolu Fay Hattı'ndaki Bingöl, Muş ve Bitlis bölgelerinde alınması gereken önlemlere işaret etti. Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 büyüklüğündeki depremi de değerlendiren Japon uzman, "Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda meydana geldi ve İstanbul'un kuzey kolunu etkilemedi" dedi.

İstanbul ve Marmara Bölgesi İçin Özel Uyarılar

Ankara'da Suç Örgütü Soruşturması: 3 Emniyet Müdürüne Tutuklama Talebi Ankara'da Suç Örgütü Soruşturması: 3 Emniyet Müdürüne Tutuklama Talebi

Moriwaki, İstanbul ve Marmara Bölgesi için özel uyarılarda bulundu. Özellikle İzmir'deki 6,6 büyüklüğündeki depremin denizdeki fay hattından kaynaklandığını ve Karşıyaka'nın dikkatli olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da kentsel dönüşümün özellikle yumuşak zeminli bölgelerde hızlandırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu gibi bölgelerde kentsel dönüşüm şart" ifadelerini kullandı.