Dün gerçekleştirilen Anayasa Komisyonu'na CHP ve İYİ Parti tarafından ortak olarak sunulan başörtüsü ile ilgili değişiklik önergesi AK Parti ve MHP tarafından reddildi. Başörtüsüne anayasal güvence getiren madde ise kabul edildi. Teklifin komisyon tarafından kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu'na gelecek teklife  İYİ Parti olumlu oy kullanmayacağını açıkladı.

TBMM'de basın toplantısı gerçekleştiren Usta, İYİ Parti olarak AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifine bir önergeyle destek vermek istediklerini ancak bu önergenin reddedildiğini belirtti. 

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta'nın açıklamalarından satırbaşları ise şu şekilde:

''AK Parti teklifi, ‘dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim-öğretim gibi bir kısım hizmetlerden mahrum kalmamasını’ öngörüyor. Bizim değişiklik teklifimiz ise şu; başını örtmesi ya da örtmemesi dahil olmak üzere, tercih ettiği kıyafetinden dolayı kimse birtakım kamusal haklardan mahrum kalmasın istiyoruz.''

“Bizim bu çok haklı olan talebimizin yerine getirilmesi durumunda biz İYİ Parti olarak, CHP de bu teminatı verdi, ‘Biz bu maddeye olumlu oy kullanacağız’ dedik. Bunun anlamı, başörtüsüne yönelik anayasa değişiklik teklifinin asgari 510 milletvekiliyle Meclis Genel Kurulundan geçme imkanını da ellerinin tersiyle itmiş oldular.”

Olumlu oy kullanmayacağız

“Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurula geldiğinde ‘hayır’ oyu mu kullanacaksınız?” sorusuna, “Bundan sonraki tutumumuzu kendi yetkili kurullarımızla görüşeceğiz ancak bizim önergemiz çerçevesinde bir değişiklik yapılmaması durumunda biz hiçbir şekilde Genel Kurulda bununla ilgili olumlu oy kullanmayacağız.” yanıtını verdi.