2023 yılında hala ekonomik dengelerin toparlanma sürecindeyken binlerce emekçi için işsizlik maaşı alma şartlarını ve maaş tutarlarını merak ediyordu. İşsizlik maaşı, işsiz kaldıkları dönemde sigortalı çalışanlara sağlanan önemli bir destek olma özelliği taşıyor. Yeni düzenlemelerle işsizlik maaşı alabilmek için belirlenen şartlar ve zamlı tutarlar açıklandı.

2023 yılında geçerli olacak işsizlik maaşı tutarlarına göre, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 40'ından az olamayacak, yüzde 80'ini geçmeyecek şekilde ödeme yapılacak. Önceki yıllarda en düşük 4 bin 3, en yüksek 8 bin 6 lira olarak uygulanan işsizlik maaşı, yeni düzenlemeyle en düşük 5 bin 325 lira, en yüksek 10 bin 650 lira olarak belirlendi.

Kiralık evlerde yeni dönem: Kredi notuna dikkat Kiralık evlerde yeni dönem: Kredi notuna dikkat

İşsizlik maaşı alabilmek için dikkat edilmesi gereken şartlar şu şekilde:

Kişinin kendi isteği veya kusuru dışında işsiz kalmış olması: İşsizlik maaşı almak için işten çıkarılma veya iş akdini feshetme gibi durumlar kişinin kendi isteği veya kusuru dışında gerçekleşmelidir.

Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca sigortalı olarak çalışmış olması: İşsizlik maaşı alabilmek için kişinin işsiz kaldığı tarihten önceki son 120 gün boyunca sigortalı bir işte çalışmış olması gereklidir.

Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması: Kişinin son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması şartı aranmaktadır.

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine başvurmak: İşsizlik durumunun tespit edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvuruda bulunmak gerekmektedir.

İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli olan bu şartlara uygun olan kişiler, başvurularını şahsen veya İŞKUR'un resmi web sitesi olan www.iskur.gov.tr üzerinden elektronik ortamda yapabilirler.

İşsizlik maaşı süresi, kişinin işsizlik durumuna ve sigortalı olarak çalıştığı süreye bağlı olarak değişmektedir. 2023 yılında, 600 gün süreyle prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün süreyle prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün süreyle prim ödemiş olanlara ise 300 gün süreyle işsizlik maaşı ödenmektedir.