Son beş yılda KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'na 2.3 milyon öğretmen başvuruda bulunurken sadece 177 bin öğretmenin ataması yapıldı. 2023 yılında ise 572 bin öğretmen adayı sınav başvurusu yaparak son yılların rekorunu kırdı. 

Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi

Eğitim uzmanı Alaattin Dinçer, öğretmen adaylarının son beş yıldır sınavlara olan ilgisini ve sonuçlarını değerlendirdi. 2023 yılında KPSS eğitim bilimleri sınavına 572 bin 19 öğretmen adayının başvurduğunu belirtti. Son beş yılda KPSS eğitim bilimleri sınavına toplam 2 milyon 298 bin 48 öğretmen adayının başvuruda bulunduğunu, ancak sadece 177 bin öğretmenin atama yapıldığını ifade etti. Bu da demek oluyor ki, atama bekleyen öğretmen adayı sayısı 572 bin'e ulaştı.

Dinçer, öğretmenlik alan bilgisi testine (ÖABT) giren aday sayısının en yüksek olduğu alanları sıraladı. Din kültürü ve ahlak bilgisi, İmam Hatip Lisesi meslek dersleri ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerinin başı çektiğini söyledi. Öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımından, imam hatip liselerinin diğer liselere göre daha avantajlı olduğunu söyledi.

Alaattin Dinçer ayrıca, Türkiye'de yaklaşık 200 bin öğrencinin devlet ve özel eğitim fakültelerinde eğitim aldığını belirterek, her yıl 100 ile 110 bin arasında öğretmen adayının mezun olduğunu ve işsiz öğretmen sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artabileceğini ifade etti. Eğitim alanında politika ve düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.