"Herkes Hesap Vermeli" Sözünü Eyleme Döktü: Mansur Yavaş ve Eşinin Mal Varlığı Belediyenin Girişine Asıldı "Herkes Hesap Vermeli" Sözünü Eyleme Döktü: Mansur Yavaş ve Eşinin Mal Varlığı Belediyenin Girişine Asıldı

Tel Aviv merkezli kaynaklar, Lavender adlı bir yapay zeka tarafından Gazze'deki yaklaşık 2,3 milyon kişinin Hamas ile ilişkilendirilme olasılığının belirsiz kriterlerle analiz edildiğini aktardı.

Ayrıca, 6 kaynak, İsrail ordusunun savaşın başlarında programın verilerine tamamen güvendiğini ve erkek oldukları sürece Lavender tarafından tespit edilen kişilerin kontrolsüz bir şekilde hedef alındığını vurguladı.

Bununla birlikte, programın hedef sayısının artmasıyla birlikte, kişilerin tek tek kontrol edilmesi yerine yapay zekanın kullanılmasının gerekliliği belirtildi ve yaklaşık 37 bin Filistinlinin "şüpheli" olarak işaretlendiği bildirildi.

Lavender'ın başarı oranının yüzde 90'a kadar ulaşması nedeniyle, insan kontrolünün tamamen dışlanmasıyla ilgili kaynaklar, binlerce insanın öldürüldüğünü ve hedeflerin otomasyona bağlandığını belirtti.

Üst düzey hedefler için izin verilen sivil kayıpların 100'e kadar çıkabileceği de kaydedilirken, Lavender'ı kullanan üst düzey bir asker, programın hata payının yüzde 10 civarında olduğunu iddia etti.

Ayrıca, yapılan saldırılarda tasarruf amacıyla güdümsüz bombaların kullanıldığı ve bu nedenle birçok sivilin hayatını kaybettiği belirtildi.

Son olarak, yapay zeka sistemlerinin sivil kayıpları azaltmak yerine daha fazla hedef bulmak için kullanıldığı ve bu durumun soykırım olarak nitelendirildiği vurgulandı.