Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne (İSKİ), Üsküdar’daki Kuleli Askeri Lisesi önünden Marmara Denizi’ne evsel atık su deşarjı yapması nedeniyle 2 milyon 674 bin 708 lira idari para cezası kesti. Aynı ihlalin ikinci kez gerçekleşmesi nedeniyle ceza miktarı iki katına çıkarıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İstanbul İl Müdürlüğü ekiplerinin 23 Şubat'ta gerçekleştirdiği denetimde, Kuleli Askeri Lisesi önünden denize kahverengi ve köpüklü atık su deşarj edildiğinin belirlendiği ifade edildi. Analiz sonuçlarında, suyun içerisinde askıda katı madde, biyokimyasal oksijen ihtiyacı ve toplam azot değerlerinin sınırları aştığı tespit edildi.

Daha önce de 12 Ocak’ta aynı noktada yapılan denetimde, kanalizasyon ve gıda atıkları içeren atık su deşarjı tespit edilmesi üzerine İSKİ’ye 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8. maddesi kapsamında 1 milyon 337 bin 354 lira idari ceza uygulanmıştı.

Bakanlık yetkilileri, çevre kirliliğine karşı denetimlerin sürdüğünü ve ihlallerin tekrarı halinde daha ağır yaptırımlar uygulanacağını belirtti.