İran’dan küresel enerji güvenliğini yakından ilgilendiren dikkat çekici bir açıklama geldi. İranlı yetkililer, ABD’nin olası askeri adımlarına karşılık olarak yalnızca Hürmüz Boğazı değil, Babülmendep Boğazı için de benzer bir adım atılabileceğini duyurdu.
“Enerji akışı tek hamleyle kesilebilir”
İran lideri Ayetullah Hamaney’in danışmanı Ali Ekber Velayeti, yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın enerji altyapısına yönelik tehditlerini değerlendirdi.
Velayeti, “Direniş Cephesi için Babülmendep, Hürmüz kadar kritik. Beyaz Saray hatalarını sürdürürse enerji akışı ve küresel ticaret tek bir hamleyle sekteye uğrayabilir” ifadelerini kullandı.
Trump’tan sert mesajlar
Öte yandan Trump, İran’a yönelik baskısını artırarak Hürmüz Boğazı’nın açılması çağrısını yineledi. Daha önce İran’a süre verdiğini hatırlatan Trump, aksi durumda ciddi sonuçlarla karşılaşacaklarını dile getirdi.
Küresel risk büyüyor
Uzmanlara göre, Hürmüz ve Babülmendep boğazlarının aynı anda risk altına girmesi, dünya petrol ticaretinin büyük bölümünü etkileyebilir. Bu iki kritik geçit, Orta Doğu petrolünün Avrupa ve Asya’ya taşınmasında hayati rol oynuyor.
Gelişmeler, enerji piyasalarında yeni bir kriz ihtimalini gündeme getirirken, uluslararası kamuoyu bölgede tansiyonun daha da yükselmesinden endişe ediyor.




