Oy Kaybının Ardından AK Parti'den Büyük Değişim! Yeni Politika Yönelimleri Geliyor Oy Kaybının Ardından AK Parti'den Büyük Değişim! Yeni Politika Yönelimleri Geliyor

Türkiye'de süt hayvanı sayısının azalmasına rağmen süt miktarının artması dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu durumu süt verimi yüksek ırkların tercih edilmesine ve modern yöntemlerin kullanılmasına bağlıyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında büyükbaş hayvan sayısında %5,6'lık bir azalma yaşanarak 17 milyon 24 bin başa, küçükbaş hayvan sayısında ise %2,2'lik bir azalma yaşanarak 56 milyon 266 bin başa düştü. Ancak aynı dönemde ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı %4,7 arttı.

Süt teknolojisi uzmanı Prof. Dr. Celalettin Koçak, Türkiye'deki süt üretiminin büyük bir kısmının inek sütüyle yapıldığını belirterek, "Mevcut popülasyondaki verimli ırkların sayısı arttıkça üreten hayvan sayısı düşmesine karşın ürün yüksek çıkabilir. Birim başına verimin artması iyi bir durumdur. Hayvanın beslenmesi de önemli. Hayvanın verdiği süte göre besleme yapılır." dedi.

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Filazi ise şunları kaydetti: "Yetiştirici, hayvan ıslahının farkına vardı ve artık elindeki yerli verimsiz inekleri kültür ırkına doğru yavaş yavaş geliştirmeye başladı. Türkiye'de yıllardan beri suni tohumlama uygulanıyor. Böylece yerli ırklar ıslah ediliyor, verimlilik artırılıyor."