IMF ekonomistleri, 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında Türkiye'yi ziyaret ederek, ülkenin son ekonomik gelişmelerini, izlenen politikaları ve değişiklikleri inceledi. IMF ekonomistleri bu ziyaret sonrası hazırladıkları Türkiye raporunu hafta sonu yayınladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'yi ziyaret eden James P. Walsh liderliğindeki ekibin çalışmalarının ardından hazırladığı raporda, ekonomi yönetiminin politika değişikliklerini olumlu değerlendirdi.

IMF'in Türkiye'ye yönelik son raporunda, politika faizinin yükseltilmesi, vergilerin artırılması ve bazı finansal sektör önlemlerinin serbestleştirilmesi yönündeki adımların riskleri azalttığı ve yatırımcı güvenini artırdığı belirtildi.

Raporda, "Bu adımlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezerv pozisyonunu da iyileştirdi" ifadeleri kullanıldı.

Yetkililerin mevcut ivmeyi geliştirmeleri gerektiği belirtilen raporda, "Bu, ön reel politika faizini daraltıcı bölgeye getirerek enflasyonla mücadeleye öncelik verilmesini, para ve kredi piyasalarının işleyişini iyileştirmek için mali düzenlemelerin serbestleştirilmeye devam edilmesini ve mali açığın kontrol altına alınmasını gerektiriyor" denildi.

Raporda, enflasyonun 2024'ün aralık ayında yıllık bazda yüzde 46 olacağı tahmin edildi. 2023 yılının sonunda ise yüzde 69 enflasyon öngörüsünde bulundu.

IMF ziyaret ekibinin başında yer alan James P. Walsh, "Yetkilileri, diğer niceliksel önlemlerle birlikte finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştıran politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 30'a çıkardığı için tebrik etmek gerekir" dedi.

Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur' Bakan Yerlikaya'dan ilk açıklama: 'Polis Merkezi Amirimiz K.Ü ve Ekipler Amirimiz G.Ö. maalesef şehit olmuştur'

Walsh, "Bu da güveni artırdı, lira üzerindeki baskıyı azalttı, iç talebi soğutmaya ve negatif reel faiz oranlarının yarattığı çarpıklıkları hafifletmeye başladı. Enflasyonun kalıcı bir şekilde düşürülmesi için daha fazla politika faizi artışına ihtiyaç duyulmakta olup, bunun yanı sıra para ve kredi piyasalarında fiyat sinyallerinin rolünü artırmak için niceliksel önlemlere daha az güvenilmesi gerekmektedir; bu, piyasa fiyatlı bir getiri eğrisinin sabitlenmesine yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.