İLK KEZ BİR İNSAN'DA TESPİT EDİLDİ

İngiltere bulunan Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkede domuzlarda yer alan A(H1N2)v türü influenza virüsünü ilk kez bir insanda tespit edildiğini dile getirdi.

MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı MHP'den TikTok'a Sert Tepki: Türk Aile Kültürüne Uygun Değil! Kapatılmalı

UKHSA'dan yapılan bildiride, aile hekimlikleriyle işbirliğince yapılan rutin ulusal grip çalışması sonucunda solunum sıkıntısı yaşayan bir kişide A(H1N2)v virüsünün ortaya çıktığını paylaştı.

Konuya dair hastaya yönelik UKHSA tarafından da PCR testi yapıldığı belirtilen, virüse yakalanan hastanın durumun iyi olduğu söylendi.

Enfeksiyonun sebebinin ne olduğunu öğrenmek için çalışmaların srüdüğü, hastayla teması bulunan kişilerin ise kontrol altına alındığını ifade eden bildiride, solunum belirtisi gösterenlerle, temaslı kişilerin de test yapmasına ilişkin uyardı.

DOMUZDA BULUNAN GRİBE BENZER

İlk verilen bilgiye göre İngiltere'de görülen A(H1N2)v'nin dünyadaki diğer A(H1N2)v'leri gibi olmadığını belirten açıklamada, bunun İngiltere'deki domuzlarda bulunan griple benzerlik olduğu ifade edildi.

Bu açıklamaya göre, 2005'ten beridir dünya genelinde toplam 50 kişide A(H1N2)v tespit edildi.

UKHSA yetkilisi olan Meera Chand, İngiltere'de virüsün ilk kez bir insanda görüldüğünü terkrarlayarak, "Yakın temasları takip etmek ve olası yayılmaları azaltmak için hızla çalışıyoruz. Belirlenen protokoller uyarınca, kişinin enfeksiyonu nasıl kaptığını öğrenmek ve ilişkili başka vakaların olup olmadığını değerlendirmek için araştırmalar sürüyor." ifalerine de yer verdi.

Veteriner ünvanına sahip Christine Middlemiss ise hayvanlardan insanlara bulaşan virüslere dikkat çekerek, "Bu nedenle hayvan sağlığı standartları ve biyolojik güvenlik çok önemlidir. Hayvan ve insanlara yönelik tarama sistemlerimizle herkesi korumak için çalışıyoruz." dedi.

Middlemiss, domuz sürülerinde ortaya çıkabilcek hastalıklar konusunda çiftlik sahibi olanlarıve işletmecileri de sağlık kuruşlarıyla irtibatta olması gerektiğini bildirdi.