İkinci el otomobil piyasasında yeni bir dönem başlıyor: Bankaların araç kredilerini kısıtlaması ve faizlerin yükselmesiyle birlikte, senetle satışlar yaygınlaşıyor. Artık galeriler, bankaların vermediği krediyi senetle yapıyorlar ve faiz oranları peşinata göre değişiyor.

Örneğin, 2014 model bir araç için 928 bin TL'lik bir ilanda, erken ödeme ve kapamada geriye kalan ayların vade farkının silineceği belirtiliyor. Borç bitmeden aracı geri alabilir veya takas yapabilirsiniz. Vadeli satışlarda ise yüzde 20 peşinatla ve 1.250 üstü KKB puanı olanlara özel 24 ay senetle satış yapılmaktadır. Puanı düşük olanlar için ise yüzde 30 peşinatla ve kalanı 24 aya kadar senetli taksitli satış imkanı sunulmaktadır.

MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli" MHP Lideri Bahçeli'den 'Kalkışma' Çıkışı: "Cüret Edenlerin Başı Ezilmeli"

Dükkân sahipleri, bankaların kredi imkanlarının daralmasıyla senetle satışın daha popüler hale geldiğini belirtiyorlar. Kredi alamayanlar artık senetle alım yoluna yöneliyorlar. Ancak, bankaların verdiği kredi miktarları düşük olduğundan, kişilerin ihtiyacı olan arabaya erişmek için senetle alım tercih ediliyor.

Galerici, en fazla 12 ay taksit yapılabildiğini ancak bazı galerilerin 24 ay taksit imkanı sunduğunu belirtiyor. Ancak, kendi bütçelerinin buna izin vermediğini ifade ediyor.

İSTOÇ'ta faaliyet gösteren bir diğer galerici ise, kredilerdeki daralmanın ikinci el araç satışlarını düşürdüğünü söylüyor. Senetle satışların piyasayı biraz canlandırdığını belirten galerici, faiz oranlarının peşinata göre değiştiğini ve bazı galerilerin çek kabul etmediğini ancak faiz oranlarında yardımcı olabileceklerini ifade ediyor.