İkinci el otomobil piyasasında yaşanan fiyat düşüşleri, eylül ayından bu yana devam ediyor. Galerilerdeki ikinci el otomobil fiyatlarındaki düşüş oranı genel olarak yüzde 10-15 arasında seyrederken, lüks araçlarda bu oranın yüzde 20'lere kadar çıktığı belirtiliyor. Ancak, bireysel satıcılar, araçlarını zararına satmamak adına fiyatları düşürmekte direniyor.

Geçen yılın 'pik' dönemlerinde araçlarını yüksek fiyatlarla alan bireysel satıcılar, bugün aynı fiyatla satış yapmakta zorlanıyor. Örneğin, bir yıl önce 2018 model dizel otomatik bir Volkswagen Passat'ı 1 milyon 300 bin liraya alan bir kişi, aynı fiyata aracını satamıyor. Galericilere başvurduğunda ise teklifler genellikle 1 milyon lira ve altında oluyor. Bu durum, bireysel satıcıların araçlarını satmayıp ilanda bırakmalarına yol açarak, piyasada 'belirleyici' fiyat oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek

Galericiler, bireysel satıcıların ya piyasanın gerçek değerine uyacaklarını ya da yaz dönemini bekleyeceklerini ifade ediyor. Ancak, bireysel satıcıların internetteki ilanlarda yüksek fiyatlarla araçlarını listelemesi, piyasanın dengesini bozabiliyor. Bu durum, internet üzerinde 'köpük' fiyatlara neden oluyor.

Galericilik yapan Yaşar Örnek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Geçen yıl pik dönemden aldığın aracı şimdi üstüne kar koyup satamıyorsun. İlana yüksek fiyattan koyunca da belirleyici fiyat oluyor. Kişisel ilanlardaki arabaların çoğu normal piyasa değerinin yüzde 20 üstünde. Bireysel alıcı da satıcı da malum siteyi dikkate alıyor. En azından şimdilik" dedi.

Fiyat düşüşlerindeki etkenler arasında, bayilerin sıfır otomobil satışlarında yaşanan fiyat düşüşleri ve çeşitli kampanyaların etkisi de bulunuyor. Ancak galericiler, yaz aylarına doğru piyasanın canlanacağını ve fiyatların yeniden yükselişe geçeceğini öngörüyor. Sıfır araçlardaki fiyat artışları ve yaz dönemine girilmesiyle birlikte ikinci el otomobil piyasasının eski günlerine döneceği tahmin ediliyor. Galerici Yaşar Örnek, "Bugünkü yüzde 10-15'lik kayıplar telafi edilir. Ancak satıcıların biraz daha sabretmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.