İdari para cezalarının uygulanmasına yönelik hükümleri de içeren kabahatler kanununun bazı maddelerine ilişkin esasları belirleyen tahsilat genel tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
 

Resmi gazete'de yayımlanan karara göre;

Cezaların Taksitlendirilmesi: Muhatap olan kişinin ekonomik durumu müsait değilse, idari para cezaları ödeme süresi içinde taksitlendirilebilecek. Cezalar, 4 eşit taksitte ödenecek. İlk taksit, idari para cezasının ödeme süresi içinde, geri kalan üç taksit ise cezanın tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içinde belirlenecek sürelerde ödenecek.

İndirim: İdari para cezası ödeme süresi içinde tamamıyla ödendiğinde %25 oranında indirim yapılacak. Cezanın ödenmiş olması, idari yaptırım kararına karşı kanun yoluna başvurulmasına engel teşkil etmeyecek.

E-Devlet Üzerinde Paranız Birikmiş Olabilir! İşte Hesabınızın Kontrol Etmenin Yolu E-Devlet Üzerinde Paranız Birikmiş Olabilir! İşte Hesabınızın Kontrol Etmenin Yolu

Tahsil Zamanaşımı Süreleri: Tahsil zamanaşımı süreleri, cezanın miktarına bağlı olarak değişiyor. 10.000 TL'den az olan cezalar için 3 yıl, 10.000 TL - 19.999 TL arasında olan cezalar için 4 yıl, 20.000 TL - 49.999 TL arasında olan cezalar için 5 yıl, 50.000 TL ve üzeri olan cezalar için 7 yıl olarak belirlenmiştir.

Cezaların Mirasçılardan Takibi: Cezaların şahsiliği ilkesi gereği, idari para cezaları muhatap olan kişinin ölümü halinde mirasçılardan takip edilmeyecek ve cezaların tahsilinden vazgeçilecek. Ancak, ölüm tarihinden önce veya sonra verilen cezaların ölüm tarihinden sonra vergi dairesine bildirilmesi durumunda, bu cezalar vergi dairelerince cezayı veren birime iade edilecek.

Tüzel Kişi Cezalarının Takibi: Tüzel kişilere verilen idari para cezalarının tahsil edilememesi durumunda, bu borç gerçek kişinin ölümü halinde mirasçılarından takip edilecek. Bu hüküm, adli para cezaları için de geçerli olacak.