Orta Doğu’da artan askeri gerilim küresel enerji piyasalarını sarstı. Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapanmasıyla dünya petrol arzının önemli bir bölümü sekteye uğrarken, petrol fiyatları son 14 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Hafta sonu gerçekleşen hava harekâtlarının ardından boğazdaki deniz trafiği durma noktasına geldi. Brent petrol, haftaya sert yükselişle başlayarak erken işlemlerde yüzde 13 değer kazandı ve varil başına 82 dolara kadar tırmandı.

Küresel Piyasalar Sarsıldı

Enerji arzına yönelik risklerin artması yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti. Altın fiyatları yüzde 2,8 yükselerek ons başına 5 bin 397 dolara ulaştı.

Tren değil adeta roket: 5 saniyede 800 km hıza çıktı
Tren değil adeta roket: 5 saniyede 800 km hıza çıktı
İçeriği Görüntüle

Asya borsaları da haftaya kayıpla başladı. Japon Nikkei endeksi yüzde 2,4, Çin CSI 300 endeksi ise yüzde 0,6 geriledi. ABD piyasalarında da negatif açılış beklentisi öne çıktı.

Tankerler Beklemeye Geçti

Dünya petrol arzının yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nda, saldırı endişesi ve sigorta sorunları nedeniyle onlarca petrol tankeri beklemeye geçti. Deniz trafiği izleme platformları, gemilerin her iki yakada yoğunluk oluşturduğunu bildiriyor.

Danimarka merkezli denizcilik devi Maersk, güvenlik gerekçesiyle hem Hürmüz Boğazı hem de Süveyş Kanalı geçişlerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Uluslararası Denizcilik Örgütü ise şirketlere bölgeden uzak durmaları yönünde çağrı yaptı.

“Daha Sert Yükseliş Mümkün”

Enerji analiz şirketi Rystad Energy uzmanları, günlük yaklaşık 15 milyon varil ham petrolün küresel pazara ulaşmasının risk altına girdiğini belirtti. Gerilimin kısa sürede düşmemesi halinde petrol fiyatlarında çok daha sert yukarı yönlü hareketlerin görülebileceği uyarısı yapıldı.

ABD’den gelen açıklamalarda ise operasyonların haftalarca sürebileceğine işaret edilmesi, piyasalarda “uzun süreli kriz” endişesini güçlendirdi.