Erkeklerde meme büyümesi sorunu hem fizyolojik hem psikolojik birçok soruna yol açabiliyor. Tıptaki adı jinekomasti olarak bilinen bu sağlık sorununun sebeplerinden biri erkeklerdeki hormonal bozukluk.

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nden Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yakup Çil, erkeklerdeki meme büyüme sorunu ile ilgili birtakım açıklamalarda bulundu.

Yakup Çil, ergenlikten sonra gelişen meme büyüme sorununun eğer geçmemesi takdirde hormonal tedaviye başvurulması gerektiğini eğer tedavi uygulanmazsa psikolojik sorunlara da yol açabildiğini belirtiyor. Yakup Çil:

“Ergenlikten sonraki yaşlarda meydana gelen meme büyümesinin geçmeyip devam etmesi durumunda tedavi edilmesi gerekmektedir. Çoğu genç erkek plaja giderken memelerinin büyük olmasından dolayı sorun hissettiğini, memesindeki büyüklüğün psikolojisini bozduğunu ifade ederek doktora başvurmaktadır. Jinekomasti olarak adlandırılan bu durum erkekte iyi huylu meme büyümesini ifade etmektedir. Hormonal nedenlerden, kullanılan ilaçlara kadar birçok neden erkeklerde meme büyüklüğüne yol açabilmektedir"

Yakup Çil, eğer meme büyüme sorunu 1 yılda geçmezse cerrahi müdahalenin yapılabileceğini belirtiyor. Yakup Çil:  “Meme büyümesine neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık tespitinde, altta yatan hastalık tedavi edilmelidir. Hormonal problemlerin de tedavi edilmesi gerekir. Memelerdeki büyüme küçülmeyip 1 yıldan uzun süre büyüklüğünü koruması durumunda cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir." dedi. 

Yakup Çil, meme büyümenin tedavi edilmesinde kulannılan yöntemlerimden biri de liposuction olduğunu belirtti. Çil: “Liposuction her meme bölgesinde yapılan yaklaşık bir veya iki 5 mm uzunluğundaki kesi gerçekleştirilir. İşlem özel olarak üretilmiş ince liposuction kanülleri yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem ile kişilerde zaman içerisinde belli olmayan kesi izi oluşmaktadır. Ameliyattan sonra en az 3-4 hafta meme bölgesine baskı yapacak özel üretim liposuction korselerini giyilmesi faydalıdır. Eğer meme büyüklüğü çok fazla ve yapılacak olan liposuctiondan sonra kişilerde cilt fazlalığının kalacağı değerlendirilirse açık cerrahi işlem gerekli olmaktadır" dedi.