Cumhuriyet Halk Partisi  İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, artan HIV vakalarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Dünyanın pek çok ülkesinde HIV’in yayılmasına yönelik önlemlerle yeni vaka sayısının son 10 yılda azalmasına karşın Türkiye’de 4 kat arttığına dikkat çeken İlgezdi, "İnsanlar damgalanma ve dışlanma korkusuyla test yapmaktan kaçınıyor, vatandaşın kolaylıkla ulaşabileceği anonim test merkezleri olmalı" dedi.

Akkuş İlgezdi, son 10 yılda ülkede HIV pozitif olgusunun dört kat arttığını belirtti. Polikliniklere başka şikayetlerle gelen hastalar arasında her hafta 1-2 yeni vakanın ortaya çıktığını ifade eden İlgezdi, başka hastalık şüphesiyle hastaneye yatan kişilerin HIV pozitif olduğunu öğrendiklerini söyledi. Bununla birlikte, enfeksiyonu olan ancak bunun farkında olmayan ve bulaştırmaya devam eden birçok kişinin bulunduğunu da vurguladı.

İlgezdi, Türkiye’de tespit edilen HIV pozitif bireylerin çoğunlukla 25-29 ve 30-34 yaş grubunda olduğunu ancak tüm yaş gruplarının risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca, uyuşturucu kullanımının artması ve kullanıcıların yaş ortalamasının düşmesiyle 13-18 yaş grubunda HIV vakalarının da arttığını dile getirdi.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Türkiye'de geçen yılın verilerine göre HIV ile yaşayan en az 36 bin 600 kişinin olduğunu ifade eden İlgezdi, HIV'in neden olduğu enfeksiyonun ileri evresinin AIDS olarak adlandırıldığını belirtti. HIV enfeksiyonunun ilk aşamalarında belirti vermeden ilerlediğini ancak zamanla bağışıklık sistemini zayıflattığını ve geri dönüşünün zor olduğunu söyledi.