Amerikan medyasının bir gün arayla Ukrayna'da Rus generallerin öldürülmesi ve savaş gemisi Moskva'nın batırılışında ABD istihbaratının rolünü yazması, Washington'da bir numaralı gündem oldu.


Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında ısrarlı sorularla karşılaştı. Sözcü Kirby, ABD'nin Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya savunma istihbarat sağladığını söylemekle yetindi ve diğer ülkelerin de benzer istihbarat sağladıklarını kaydetti.

Pentagon sözcüsüne göre, Ukraynalılar sağlanan istihbaratın harekete geçip geçmeyeceklerine kendileri karar veriyor. John Kirby, "Verdiğimiz istihbarat meşru, hukuki ve kısıtlı" dedi.

Amerikan New York Times gazetesi, hafta içinde Ukrayna'da öldürülen Rus komutanların koordinatlarını ABD istihbaratının anlık olarak verdiğini yazdı. Bir gün sonra NBC'ye konuşan ABD'li yetkililer, Nisan ayında Karadeniz'in soğuk sularına gömülen Rus savaş gemisi Moskva'nın tanımlanmasında ABD'nin rolü olduğunu söyledi. Habere göre, Ukraynalılar Odesa'nın güneyinde bir gemiyi tespit etti ve ABD'lilerden yardım istedi. Amerikan istihbaratı geminin Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki gözbebeği Moskva olduğunu belirledi ve koordinatlarını Ukraynalılarla paylaştı.


BİR SİLAH PAKETİ DAHA
ABD Başkanı Joe Biden ise, Ukrayna için 150 milyon dolarlık yeni silah yardımı paketi açıkladı. Pakette Kiev’e Rusya’nın işgaline karşı koymasına yardım etmek üzere ilave topçu mühimmatı, radar ve diğer türden teçhizat bulunuyor.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün ABD, Rusya’nın devam eden saldırganlığına karşı ülkelerini savunan cesur Ukrayna halkına güçlü desteğini sürdürüyor" denildi.

Yeni pakette 25 bin adet 155mm topçu mermisi, sinyal bozucu ekipman, saha ekipmanı ve yedek parçalar yer alıyor. Silah sevkiyatı, ABD Başkanı'nın acil durumlarda Kongre onayını gerektirmeden Amerika'nın stoklarından artık silahların transferine izin veren özel yetkisi kullanılarak gerçekleştirilecek.


ABD, işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya en fazla silah gönderen ülke konumunda. Şimdiye kadar 3,4 milyar dolarlık silah sevkiyatı yapıldı. Bunlar arasında havan topları, tanksavar Javelin füzeleri, mühimmat ve geçen günlerde açıklanan 'Hayalet' drone’ları yer aldı.


Joe Biden, Nisan sonunda Ukrayna için 20 milyar doları askeri yardım olmak üzere 33 milyar dolarlık yardım paketi teklifinde bulundu. Bu teklifin Kongre tarafından onaylanması bekleniyor. Temsilciler Meclisi ve Senato liderleri paketi süratle onaya sunmak istediklerini açıklamış ancak tarih vermemişti.

Biden, Kongre üyelerini hızlı hareket etmeye çağırdı ve son silah transferiyle birlikte, başkanlık özel yetkisinin kotasının dolmak üzere olduğu uyarısında bulundu. ABD Başkanı, "Kongre, muharebe alanında ve müzakere masasında Ukrayna’yı güçlendirmek için talep edilen bütçeyi süratle sağlamalı" dedi.

FIRST LADY ROMANYA VE SLOVAKYA'DA

ABD First Lady'si Jill Biden ise, Romanya ve Slovakya'daki Amerikan üslerini ziyaret ediyor. Dört günlük Avrupa gezisine başlayan Jill Biden'ın duraklarından biri, Romanya'daki Mihail Kogalniceanu Hava Üssü'ydü. First Lady, ABD'li çavuş Sharon Rogers'la kadın askerin oğluna video konferans yöntemiyle kitap okudu.

MARİUPOL'DEN KALKAN OTOBÜSLER
Cephe hattında ise Rus işgalciler ve Ukrayna ordusu arasında şiddetli çatışmalar var. Mariupol'deki Azovstal Demir Çelik Fabrikası'nda sıkışıp kalan sivillerin 50'si daha güvenli bölgelere tahliye edildi.



Mariupol'den gelen görüntülerde, Rus birliklerinin dev fabrikayı denizden, karadan ve havadan yoğun şekilde bombardımana tuttuğu görülüyor. Rusya, tahliyeler için üç gün ateşkes ilan ettiğini duyurmuş ancak Ukraynalılar saldırıların devam ettiği bilgisini vermişti.

RUSLAR MEVZİ KAYBEDİYOR

Doğu cephesinde ise Harkov çevresinde Rus işgalciler geri çekilmek zorunda kaldı. Ukrayna ordusu, Oleksandrivka, Fedorivka, Ukrainka, Shestakove ve Peremoha köylerini geri aldı. Cherkaski Tyshky köyünün bir kısmı da yine Rus işgalcilerden temizlendi. Cephe hattındaki ilerleme, güncel haritayı da değiştirdi.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Ukrayna ordusunun ilerlemeye devam ettiği Harkov muharebesinde nihai aşamanın yaklaşmış olabileceğini kaydediyor. ISW'ye göre, Harkov kısa süre içinde Rus birliklerinin ateşlediği top mevzilerinin dışında kalabilir.

Rusya, sınırın hemen yanı başında bulunan Ukrayna'nın en büyük ikinci kenti Harkov'u işgalin ilk günlerinde ele geçirmeyi denedi ancak başarılı olamadı. Sonraki günlerde Harkov'daki direniş daha da sertleşti ve Mayıs ayına gelindiğinde Rus işgalcilerin ele geçirdikleri yerlerden çekildikleri görüldü.


Harkov bölgesinin Rus birliklerinden temizlenmesi, başkent Kiev çevresinden geri çekilmek zorunda kalan Rusya lideri Vladimir Putin için ikinci bir kabus olabilir.

24 Şubat'ta başlayan işgalin birinci ayı dolmadan Rus birlikleri Kiev ve Çernigiv'den ayrılmak zorunda kalmıştı. Kiev muharebesinin kaybedilmesi, Rusya için bir dönüm noktası oldu ve yeni odak noktasının Donbas olacağı açıklandı.