ÖTV matrahında geçtiğimiz günlerde sürpriz bir indirime gidildi. Yapılan düzenlemelerle birlikte belirli sıfır kilometre otomobillerin fiyatlarında 50 bin TL'nin üzerinde fiyat düşüşleri yaşanmaya başladı.

ÖTV indirimi sonrası otomobil piyasası da hareketlendi. Çok sayıda vatandaş sürpriz indirimden faydalanmak için bayilerin kapısını aşındırırken sıfır araç satın alacaklara dikkat çeken bir uyarı geldi.

Ekspertize sokulan 1500 sıfır kilometre araçtan 100'ünde boyalı parça tespit edildiği ortaya çıktı.

'SIFIRDA HİÇ OLMADIĞI KADAR PROBLEMLERLE KARŞILAŞIYORUZ'

Birkaç sene önce gönül rahatlığıyla satın alınan sıfır kilometre araçlarda, artık ticari kaygılar üst düzeye çıktığı için hiç olmadığı kadar problemlerle karşılaşmaya başladıklarını belirten Emre, ''Stoklanan sıfır araçlar çekiciden düşebiliyor, nakliyesinde park kazaları yaşanabiliyor, dolu yağışına maruz kalabiliyor. Ekstra aksesuar adı altında satılan seramik kaplama, cam filmi, tampon eki gibi işlemler amatör tekniklerle yapılıyorsa araç tekrar boyanmak zorunda kalabiliyor. Dahası donanımsız araçların albenisi artırmak için yan sanayi deri döşeme yapılırken 4 kapının sökülüp tekrar takıldığı araçlara şahit olduk. Böyle bir aracı gelecekte satışa çıkardığınızda ekspertizde 4 kapı sök-tak/değişen çıkacak, ki 30-40 bin TL değer kaybı demek. Günümüzde satıcılar şeffaf yaklaşmadığı için sıfır kilometre bir otomobil satın alırken tüketicilerin dikkatli olmasını ve gerektiğinde TSE belgesine sahip kurumsal markalarda ekspertiz yaptırmasını tavsiye ediyoruz." dedi.

Binek araç ÖTV matrahları değişti

Matrah düzenlemesiyle birlikte ikinci elde durgunluk hakim İkinci el otomobil sektörüyle ilgili görüşlerini paylaşan Emre, matrah düzenlemesinin duyurulmasıyla birlikte ikinci elde ciddi bir durağanlığın gözlemlendiğini belirtti.

YÜZDE 8 DÜŞÜŞLE PİYASA HAREKETLENECEK

Emre, "Açıklama sonrası satışlar önemli ölçüde yavaşladı. Fakat sıfır kilometredeki stok problemleri sebebiyle ve belirli ikinci el otomobillerde yüzde 7-8 oranında fiyat düşüşleri yaşanmasıyla pazar tekrar hareketlenmeye başlayacaktır. Pazardaki dinamiklerin oturması birkaç haftayı bulacaktır." dedi.

Sıfırından pahalı ikinci el araçlar: İşte ÖTV indirimi sonrası model model fiyat farkları

Sıfır otomobilde uygulanan ÖTV'de gerçekleştirilen sürpriz indirim sonrası bayilerde araç sıkıntısı yaşanıyor. Bugün başvurup sıraya girene teslim için ekim ayına kadar gün verilirken, ÖTV indirimi sonrası sıfır ile ikinci el arasındaki fiyat makası da açıldı. Kimi modellerde ikinci el fiyatının sıfır fiyatının 50 bin lira üzerine çıktığı görüldü. yenisafak.com ÖTV indirimi sonrası model model sıfır ile ikinci el arasındaki fiyat farklarını listeledi..

Otomotivi çip krizi vurdu: Markalar bir bir üretimlerini durduruyor

Otomotiv dünyasını etkisi altına alan çip tedarik sorunu bir şirketin daha üretime ara vermesine neden oldu. 2020 sadece pandemiyle değil aynı zamanda tüm dünyayı etkileyen çip kriziyle de anılmıştı. 2021'de üreticiler çip krizinin sona ereceğini düşünüyordu ancak delta varyantı bu durumu değiştirdi. Birçok otomotiv markası tek tek üretime ara veriyor. Son olarak Ford ve Toyota gibi büyük firmaların ardından Almanya merkezli otomotiv devi Volkswagen de üretimi kısmen durdurma kararı verdi. İşte çip krizi nedeniyle üretimlerini durduran markalar..