Dünyanın en büyük gayrimenkul şirketleri arasında yer alan Çinli Evergrande borçlarını ödemekte sıkıntı yaşamaya başladığı haberi ile piyasayı sallamıştı. Piyasaya yaklaşık 300 milyar dolar borcu bulunduğu belirtilen şirketin iflas arefesinde olduğu iddia edilmişti. 

Piyasayı sallayan bu haber akıllara 2008 senesinde ki büyük Mortgage krizini getirdi. Hatırlanacağı gibi 2018 yılında da Lehman Brothers isimli dev yatırım bankası 613 milyar dolarlık borçla iflas etmişti. Sonrasında ise yaşanan büyük buhran ile mortgage krizi patlak vermişti. 

DOMİNO ETKİSİ İLE MORTGAGE KRİZİ YAŞANABİLİR! 

Çin'in en büyük ikinci gayrimenkul şirketi olan Evergrande dünyanın en büyük 500 kuruluşu arasında yer alırken böylesi büyük bir firmanın iflas etmesi halinde mortgage krizi yaşanabileceği iddia edildi. Son dönemde yükselen konut fiyatları ve ev kiraları nedeni ile emlak sektöründe uzun süredir balon iddiaları tartışılıyordu. 

Asya piyasalarında bu şirketin iflas etmesi nedeni ile büyük sorunlar yaşanabileceği, oluşan sorunların ise piyasalarda domino etkisi yaratarak yeni iflaslara yol açabileceği belirtiliyor. Pandemi nedeniyle zaten borçlarla işleri çevirmekte olan şirketlerde büyük panik dalgası yaşanırken Evergrande'nin iflas etmesi halinde 1300 gayrimenkul projesinin kapısına kilit vurulacağı ve 1,5 milyon Çin vatandaşının da mağdur olabileceği belirtiliyor. 

171 banka ve 121 finansal kuruluşa yüklü miktarda borcu bulunduğu belirtilen gayrimenkul şirketinin vadesi gelen borçlarını ödeyemediği belirtilirken Mart 2022 tarihli tahvili için 23 Eylül'de toplam 83.5 milyon dolar, Mart 2024 tarihli tahvilleri için ise 29 Eylül'de 47.5 milyon dolar ödeme yapması gerekiyor. Bu borçları ödeyememesi durumunda ise yeniden yapılandırma başvuru yapması gerekiyor. Bu yapılandırma başvurusu kabul edilmezse şirketin  borçları otomatik olarak temerrüde düşmüş olarak kabul edilecek.