Ticaret Bakanlığı, tarım sektöründe artan maliyetler ve fiyat dalgalanmalarına karşı önemli bir adım attı. Katı amonyum nitrat ve monoamonyum fosfat ürünlerinde gümrük vergisi sıfırlandı.

Karara ilişkin düzenleme, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Amaç: Fiyat Artışlarını Önlemek ve Arz Güvenliğini Sağlamak

Bakanlıktan yapılan açıklamada, küresel gelişmelerin tarımsal girdiler üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekilerek, spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçmek ve üreticiyi korumak amacıyla bu adımın atıldığı belirtildi.

Vergi indirimiyle birlikte:

AÖF İkinci Üniversite kayıtları 26 Ekim saat 17.00'ye kadar uzatıldı
AÖF İkinci Üniversite kayıtları 26 Ekim saat 17.00'ye kadar uzatıldı
İçeriği Görüntüle
  • Gübre maliyetlerinin düşürülmesi
  • Arz güvenliğinin güçlendirilmesi
  • Üretici ve tüketici dengesinin korunması

hedefleniyor.

Daha Önce de Benzer Adımlar Atılmıştı

Açıklamada, daha önce de Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli olarak üre, azotlu ve kompoze gübrelerde gümrük vergilerinin sıfırlandığı hatırlatıldı. Yeni kararın da aynı kapsamda değerlendirildiği ifade edildi.

Piyasalar Yakından İzleniyor

Bakanlık, hem iç hem de dış piyasalardaki gelişmelerin anlık takip edildiğini vurgulayarak, olası fiyat artışlarına karşı gerekli tüm önlemlerin alınmaya devam edeceğini bildirdi.

Yetkililer, alınan kararın özellikle çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmesi ve tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.