Orta Doğu'da devam eden çatışmaların güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarını artırmaya devam ettiği bir dönemde, altın piyasalarında dikkat çeken bir yükseliş yaşandı. Altının ons fiyatı, bin 978 dolarla son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı dönemde Türkiye'de ise gram altının fiyatı bin 785 TL'ye çıkarak rekor kırdı. Son iki haftada gram altın yatırımcısına yaklaşık yüzde 10 kazanç sağladı.

Özellikle İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşme riski, altının ons fiyatını 20 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Altın ons fiyatı, çatışmaların başlamadan önce 6 Ekim'de yaklaşık bin 830 dolar seviyesindeydi. Ancak son iki haftada yaşanan gelişmelerle birlikte ons fiyatı yüzde 8 civarında arttı.

Türkiye'de ise dolar/TL kuru son iki haftada 27.62'den 28.02'ye yükselince, gram altındaki yükseliş daha da belirginleşti. Gram altın, bugün bin 785 TL ile tarihi rekorunu kırdı. Son iki haftada gram fiyatındaki artış yüzde 9.8'i aştı.

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine dair olumlu verilerin piyasalarda yankı bulması ve Fed'in aralık veya ocak aylarında faiz artırımına gitme olasılığının fiyatlanması, bu dönemde altına olan talebi artırdı. Aynı zamanda ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 4.99 ile son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Uzmanlar, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmanın daha büyük bir bölgesel krize ve uzun süreli bir çatışmaya dönüşme riski nedeniyle yatırımcıların güvenli limanlara yöneldiğini belirtiyor. Bu durum altının ons fiyatını artırmaya devam ediyor.

Fitch, 2023'te Fed'in faiz artırımına gitme endişelerinin azalması nedeniyle altın fiyatlarının desteklendiğini belirtirken, TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, ekonomideki durgunluğun Fed'i faiz oranlarını düşürmeye ve altın fiyatlarını 2,100 doların üzerine taşımaya teşvik edebileceğini söyledi.

Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil Bakan Tekin: Eğitim sadece Bakanlığın, okulların ve öğretmenlerin işi değil

Fed Başkanı Jerome Powell, jeopolitik risklerin yakından takip edildiğini ancak büyümenin hala trendin üzerinde olduğunu ve iş gücü piyasasındaki sıkılığın azalıp azalmadığına dair ek kanıtların faiz politikasını sıkılaştırma gerekliliğini belirleyebileceğini vurguladı.

Normalde ABD tahvil getirilerindeki artış ve Fed'den gelen sıkılaşma mesajları, altın fiyatlarında düşüşe neden olurdu. Ancak şu anki durumda İsrail'deki gelişmeler nedeniyle altına olan talebin devam ettiği ve gerilimin azalmaması halinde talebin canlı kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor.