Gazze’de tarihi gün: Ateşkes planı onaylandı

Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen Gazze barış görüşmeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın önerdiği plan doğrultusunda anlaşmayla sonuçlandı.
Trump, İsrail ile Hamas’ın Gazze’de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurdu.
Anlaşmanın ilk etapta rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail askerlerinin belirlenen hatlara çekilmesi maddelerini kapsadığı açıklandı.

Trump, sürece katkı sunan ülkelere teşekkür ederek, “Bu tarihi ve eşi benzeri görülmemiş olayı gerçekleştirmek için bizimle çalışan Türkiye, Katar ve Mısır’a minnettarız. Bu, Arap ve İslam dünyası için büyük bir gün.” ifadelerini kullandı.

Gazze 2-3

“Kalıcı barışa giden ilk adım”

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, anlaşmayı “güçlü, kalıcı ve ebedi barışa giden ilk adım” olarak nitelendirdi.
Anlaşmanın ardından uluslararası garantör ülkeler devreye girecek ve sürecin sahada uygulanması Birleşmiş Milletler gözetiminde izlenecek.

Gazze 4-2

Netanyahu: Herkes evine dönecek

ABD Başkanı’nın duyurusunun ardından konuşan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmayı doğrulayarak, “Herkesi evine kavuşturacağız. Herkes geri dönecek.” dedi.
Netanyahu, kabinenin ertesi gün toplanarak anlaşmayı resmen onaylayacağını ve esir takası sürecinin hızla başlatılacağını bildirdi.

Gazze 3-3

Hamas: İşgalciler çekilecek, yardımlar girecek

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Gazze’ye yönelik savaşın sona erdirilmesini, işgalci güçlerin çekilmesini, yardımların girişini ve esir takasını öngören bir anlaşmaya varılmıştır.” denildi.

Açıklamada, Katar, Mısır ve Türkiye’nin arabuluculuk çabalarına teşekkür edilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu büyük fedakarlıklar ve dik duruş, işgalci İsrail’in boyun eğdirme planlarını başarısızlığa uğrattı. Halkımızın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sürecek.”

Hamas ayrıca, serbest bırakılacak Filistinli tutukluların listesini yetkililere ilettiğini ve prosedürlerin tamamlanmasının ardından isimlerin kamuoyuna açıklanacağını duyurdu.

Katar: Tüm hükümler üzerinde uzlaşı sağlandı

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, yaptığı açıklamada, arabulucuların ateşkesin tüm hükümleri ve uygulama mekanizmaları üzerinde uzlaştığını belirtti.
Ensari, “Anlaşmanın ilk aşaması, savaşın sona ermesini, İsrailli rehinelerin ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını, insani yardımların Gazze’ye girişini kapsıyor.” ifadelerini kullandı.

BM: “Acılar sona ermeli”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de ateşkesin sağlanmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Guterres, “Bu, rehinelerin serbest bırakılması ve insani yardımların sağlanması açısından önemli bir adımdır. Acılar artık sona ermelidir.” dedi.

Guterres, ayrıca ABD, Katar, Mısır ve Türkiye’nin diplomatik çabalarını takdir ettiğini belirterek, tarafları anlaşmanın tüm koşullarına uymaya çağırdı.

Gözler İsviçre'de! ABD ve İran masaya oturdu
Gözler İsviçre'de! ABD ve İran masaya oturdu
İçeriği Görüntüle

Türkiye sürecin yakın takipçisi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ateşkes sürecine aktif katkı sağladığını vurgulamıştı.
Erdoğan, “Türkiye olarak anlaşmanın harfiyen uygulanmasının yakın takipçisi olacağız ve sürece katkı sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Anlaşmanın maddeleri

  • Tüm rehinelerin serbest bırakılması

  • İsrail askerlerinin belirlenen sınırlara çekilmesi

  • Gazze’ye insani yardım ve gıda girişinin başlaması

  • Filistinli tutukluların serbest bırakılması

  • Tarafların 1967 sınırları çerçevesinde müzakere sürecine dönmesi

Tarihi uzlaşma sonrası yeni dönem

Uzmanlara göre, anlaşma bölgedeki uzun süredir devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için önemli bir diplomatik fırsat yaratacak.
Sürecin başarıyla tamamlanması halinde, bölgede iki devletli çözüm sürecine yeniden zemin hazırlanabileceği değerlendiriliyor.