Fitch'in analizine göre, Türkiye'deki Körfez İşbirliği Konseyi bankaları için önemli bir öneri öne çıkıyor: Türkiye'nin ekonomik dengesini sağlamak ve daha istikrarlı bir ekonomi politikası izlemek.

Bu, enflasyonun kontrol altına alınmasıyla başlayacak. Daha düşük enflasyon oranları, Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türkiye'deki iştiraklerinin net parasal kayıplarını azaltacak ve Türk lirasının daha yavaş değer kaybetmesi, döviz kurlarındaki ani dalgalanmalardan kaynaklanan sermaye kayıplarını sınırlayacak.

2023 yılında, Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türkiye iştiraklerinin net parasal zararı 2,6 milyar doları buldu. Fitch'in tahminlerine göre, Türkiye'nin TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamaları 2024'te %58 ve 2025'te %29 düzeyinde olacak. Bu durumda, net parasal kaybın 2024'te yaklaşık 2,8 milyar dolara yükseleceği, ancak 2025'te yaklaşık 1,4 milyar dolara düşeceği öngörülüyor.

Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesine ilişkin detaylar belli oldu

Enflasyondaki bu düşüş trendi sürerse, Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının hiperenflasyon raporlamasını 2027'den itibaren terk etmeleri muhtemel görünüyor. Bu adım, Türkiye'nin ekonomik istikrarının ve finansal sağlamlığının artması yönünde önemli bir adım olabilir.