Eğilmez, gerçekleşen enflasyon oranları karşısında, bankaların sunduğu mevduat faiz oranlarının aslında bir kazanç sağlamadığını, aksine zarara yol açabileceğini vurguladı. Eğilmez, "Biraz hesap öğrenin arkadaşlar" diyerek uyarıda bulundu.

Yüksek Faiz Oranlarına Aldanmayın

Eğilmez, bir TV programında dile getirilen "1 milyon TL'si olan bir kişinin bir yıllığına %42 ile bankaya para yatırması halinde yılda 420.000 TL faiz kazanacağı" örneğine karşılık, %65'lik bir enflasyon oranı karşısında gerçekte para kaybı yaşanacağını ifade etti. Yüksek faiz oranlarının cazibesine kapılmadan önce enflasyonun gerçek etkisini anlamak gerektiğini belirten Eğilmez, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde mevduat faizlerinin yatırımcıları yanıltıcı olabileceğini söyledi.

Reel Faiz Hesaplaması ve Tasarrufun Geleceği

Eğilmez'in analizlerine göre, nominal faiz oranları ile enflasyon oranı arasındaki farkın reel getiriyi belirlediğini, %20'lik bir nominal faiz oranının, %65'lik bir enflasyon karşısında gerçekte %27'lik bir kayba yol açtığını ortaya koydu. 

Kredi Kullanımı ve Enflasyonun Etkileri

Emeklinin Kurban Bayramı İkramiyesine Zam Olacak mı? Bayram İkramiyeleri Ne Zaman Yatacak? Emeklinin Kurban Bayramı İkramiyesine Zam Olacak mı? Bayram İkramiyeleri Ne Zaman Yatacak?

Eğilmez, bankadan kredi kullanarak yapılan harcamaların, enflasyonun yükseldiği dönemlerde, kredi maliyetinin altında kalarak, kredi kullanıcılarına nispeten avantaj sağladığını anlattı. Ancak bu durumun, tasarruf sahiplerinden borçlulara doğru bir servet aktarımı oluşturduğunu ve uzun vadede ekonomi üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini dile getirdi.