Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını duyurdu. TCMB, mart ayına ilişkin faizi beklenmedik bir şekilde 500 baz puan yükselterek yüzde 50'ye çevirdi. Faiz grafiği de "artı eksi 300 baz puan" ile rahatlatıldı. Enflasyonun değerlendirilenden fazla olduğuna değinenMerkez Bankası, yurt içi talepte dirençli adımlarının devam ettiğini vurguladı. Banka, enflasyonda tatsızlık olması durumunda yeni faiz düzenlmesine de yeil ışık yaktı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Araştırma GMY Cemal Demirtaş şu ifadelere yer verdi:

"Sürpriz faiz artışı açıkçası dövize ilişkin spekülasyonları önemli ölçüde önleyebilir. Merkez Bankası’nın kararlı ve net tutumu, piyasalar tarafından da anlaşılmış gibi görünüyor.

Enflasyonist bir ortamda TL’nin nominal değer kazanmasını beklemesek de daha istikrarlı seyretmesini ve TL faizlerin cazibesini de gözönüne alarak TL getirili yatırımlara yönelmesini öngörüyoruz. Döviz ise yatırımcı portföylerinde ancak riski dengelemek maksatlı sınırlı oranda tutulabilir.

ALTININ MEVCUT DURUMUNA YATIRIM YAPMAK MANTIKLI MI?

Altın fiyatlarının global faiz koşullarından etkilendiğini ve faiz indirimi dönemlerinde değer kazandığını görüyoruz. Son dönemlerde de altının ons fiyatı 2220 dolar seviyelerine kadar çıktıktan sonra şu anda 2175 dolar seviyelerinde seyrediyoruz. Önümüzdeki dönemde 2150- 2200 seviyelerinin üzerine çıkmasını beklemiyoruz.
Altın’ı da döviz gibi daha çok riskten korunma aracı olarak düşünebiliriz. Geri çekilmelerin boyutu önemli olmakla birlikte, mevcut altın fiyatları bizim için şu anda bir fırsat içermiyor.

Sigaradan sonra alkole de zam geldi! Rakı, şarap... Sigaradan sonra alkole de zam geldi! Rakı, şarap...

YENİ BEKLENTİLERDE HANGİ SEVİYELERE ULAŞIR?

Faiz indirim süreçlerinde, jeopolitik gelişmelerin ışığında dalganmalar yaşanabilir ama takip ettiğimiz altının ons bazında 2150-2200 dolar seviyeleri faiz indirimi beklentilerini fiyatlamış olabileceğini düşünüyoruz.

BORSADAKİ ARTIŞIN ANA SEBEBİ NEDİR?

BIST-100 endeksi, genel seçimlerin ardından Mayıs 2023’te 4500 seviyelerinden ciddi bir ralli yapmış ve Ekim 2023 başında, 8500 seviyelerine kadar yükselmişti.

Ekonomi yönetimi rasyonel politikalar uygulamaya devam ederken TCMB’nin de faiz artırım süreci devam etti. Bu yılın başından itibaren yükseliş denemeleri yapan BIST-100 endeksi, Şubat ayında 9370 seviyesine kadar yükseldikten sonra faiz kararı öncesi 18 Mart’ta, 5 ay öncesi seviye olan 8700’e kadar geriledi. Faiz artırım kararına borsanın tepkisi olumlu oldu. Borsanın yükselişini, hem çok düşük seviyelerde olmasına hem ekonomi yönetiminin kararlılığını göstermesiyle oluşan güven artışına bağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, doğru makro politikaların devam etmesi durumunda, faizler yüksek seyretse de hisse senedi piyasasına ilginin devam edeceğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.