Aykaç, enflasyon yaşanmasının sebebini perakende sektörü olmadığını artan maliyetler olduğunu söyledi. Maliyet enflasyonuna eğilmedikce zincir marketlerin fahiş fiyat uyguladığına dair konuşmaların tamamen spekülatif noktada kalacağını hiçbir ilerleme kaydedilmeyeceğini vurguladı. Ayrıca son yıllarda BİM bilançolarına bakıldığında birçok işletmenin zarar ettiğini kar edenlerin ise yüzde 0 ile 4 arasında kâr marjı ile çalıştığını belirtti.

Galip Aykaç, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Dışa bağımlılığı azaltıp hayvancılığı kalkındırmak zorundayız. Peynir fiyatlarının et fiyatlarını geçtiği konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde et fiyatları da artacak. Enflasyon dünyanın yaşadığı bir şey, Türkiye’de biraz daha farklı yaşanıyor. Maliyet enflasyonu var. Buna eğilmediğimiz sürecek konuşulan şeyler bilgiye dayalı olmaz. Orgazine perakende sektörü enflasyonu tetiklemiyor” 

Market denetimlerinde Bakanlığın farklı yollara başvuracağını söyleyen Aykaç, “Veriler üzerinden yorum yapmak gibi bir düşünceleri var. Ticaret Bakanı Mehmet Muş bize öyle iletti. Biz satış fiyatına ilişkin verilerimizi paylaşacağız. Kontroller sıkılaşabilir hiçbir sorun yok. Varsa bir hata devlet mevzuatlar çerçevesinde gereğini yapar” açıklamasını yaptı.