Merkez Bankası, ev sahiplerine kademeli bir şekilde ilave vergi getirilmesini öneren bir rapor yayınladı. Banka, şirketlerin kiracılara alternatif olmalarını teşvik etmek ve 'hisseli kiracılık' modeline geçilmesini önerdi. Ayrıca, kiraların takibinin merkezi bir platform üzerinden yapılmasını, standartlar oluşturularak uygulanmasının zorunlu hale getirilmesini ve kira piyasasının sağlıklı işlemesi için yeni düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan kamuda tasarrruf açıklaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan kamuda tasarrruf açıklaması

Merkez Bankası, yapılması gereken yeni düzenlemeler arasında, sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi uygulanmasını, düzenli gelire sahip çalışanlar için uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, esnek ödeme seçenekleri sunan konut kredisi modellerinin uygulanmasını ve konut alımlarında sağlanacak kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre değişen faizlerle sağlanmasını önerdi. Ayrıca, para politikası ile eşgüdüm içinde atılacak adımların konut piyasasında orta-uzun vadeli istikrarın sağlanması için önemli olduğunu vurguladı.

Hisseli kiracılık konusunda ise, Merkez Bankası, Türkiye'de dar gelirlilerin kiradan kurtulması için çeşitli ülkelerde uygulanan modellerin benimsenmesini önerdi. Özellikle Londra'da uygulanan 'hisseli kiracılık' modeline işaret eden Banka, bu modelin, konut fiyatlarının yüksek olduğu büyükşehirlerdeki hane halklarının konut sahibi olmalarına imkan sağlayabileceğini belirtti.