Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için dün yürürlüğe giren arabuluculuk bürolarında yoğunluk yaşanmaktadır. Ev sahipleriyle kiracılar arasındaki uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi, 1 Eylül itibarıyla yeni adli yılın başlamasıyla birlikte başladı. Artık kira, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesi davaları da arabuluculuk sistemine dahil edildi.
 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, arabuluculuk şartının artık gayrimenkul sektöründe resmi olarak başladığını ifade etti. Bu şart, dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı zorunlu hale getiriyor.

Özelmacıklı, sadece kira sorunlarının değil, aynı zamanda malların paylaştırılması, yönetim planı, kat mülkiyeti kanunu gibi konuların da arabuluculuk kapsamında değerlendirildiğini belirtti.

Arabuluculuk sürecinin süresi, tarafların azlığına veya çokluğuna bağlı olarak değişebileceğini vurguladı. Özellikle ortaklığın giderilmesi gibi çok sayıda tarafın bulunduğu durumlarda süreç daha uzun olabilir.

Özel bankalar yarışa girdi, promosyonda 31 bin lira görüldü... Özel bankalar yarışa girdi, promosyonda 31 bin lira görüldü...

Arabuluculuk sistemi, dava şartı olarak kabul edildiğinden, dava öncesinde bu şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, arabuluculuk süreci, uzun ve karmaşık dava süreçlerinin önüne geçebilir.

Arzu Turan, Emart Gayrimenkul kurucusu, arabuluculuk sisteminin hem kiracılar hem de ev sahipleri için olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek, özellikle dava sürecine giden tarafların doğru bilgilendirilme ve analizle fayda sağlayabileceğini söyledi. Arabuluculuk sayesinde, uzun süren mahkeme süreçleri önlenebilir ve taraflar daha hızlı bir şekilde uzlaşabilir.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk sisteminin ilk gününde toplam 494 başvuru olduğunu açıkladı. Kira uyuşmazlıklarında 438 başvuru, kat mülkiyeti anlaşmazlıklarında 32 başvuru ve komşuluk hukuku anlaşmazlıklarından 4 başvuru yapıldığı belirtildi.