Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları son bulmuyır. Dükkan kiralayan bir kiracı, sözleşmede dükkanı bir başkasına kiraya vermeyeceğine dair beyan sundu. Bu duruma rağmen kiracı sözleşmedeki maddeye aykırı davranarak dükkanı başka birine kiralamak istedi.

Naci Görür'den Tedirgin Eden Deprem Açıklaması Naci Görür'den Tedirgin Eden Deprem Açıklaması

Olayın ardından mülk sahibi dükkanının bir başkasına kiraya verilmesini onaylamadığı için iki taraf arasında anlaşmazlık yaşandı. Bu durum sonrası kiracı eşyalarını dükkanda tutarak anahtarını da vermedi. Anahtar teslimini gerçekleştirmeyen kiracı için mülk sahibi icra takibi için dilekçe verdi. İcra takibi kabul edilince de mahkemeden beklenmedik bir karar çıktı.


Konuyla ilgili ayrıntıları Avukat Gizem Gonce, şu cümleler ile açıkladı:

“Müvekkilimiz dükkan sahibi ve dükkanını kiraya verirken kiracı ile kira sözleşmesi yaparak alt kira yapma yasağı ve devir yasağı maddesini de özellikle ekliyor.

Buna rağmen kiracı, kiraladığını dükkanı alt kira ve devir yasağına uymadan devren kiralık ilanları vererek devretmeye ve kiralamaya çalışıyor. Kiracı, kiraladığı dükkandaki eşyalarının bir kısmını alıp bir kısmını dükkanda bırakıp anahtarı da dükkan sahibine teslim etmiyor.

'KİRA ÖDEMEK ZORUNDA'

Yargıtay’ın her ne kadar kiracının eşyalarının bir kısmını almış olsa da dükkan anahtarını teslim etmemesi halinde kira ilişkisinin devam ettiğini ve kiracının kira ödemek zorunda olduğunu belirten kararları olduğundan devam eden kira ayları için kiracı ve kefil aleyhine icra takibi başlatıldı.

TAHLİYE TALEPLİ DAVA

Hem kefil hem de kiracı yasal süre içerisinde (30 gün) icra takibine itiraz etmediği gibi kira ödemelerini de yapmadı. Akabinde İstanbul İcra Hukuk Mahkemesi’nde tahliye talepli dava açıldı.

ZORUNDA OLMADIĞINI BELİRTTİ

Davalı kiracı duruşmaya katılarak anahtarı vermediğini, eşyalarının çok fazla olmadığını, dükkanı kullanmadığını, kirayı da ödemek zorunda olmadığını belirterek davanın reddini talep etti.

'KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL SUÇUNU OLUŞTURMAKTADIR'

İcra hukuk mahkemesi anahtar teslimi yapılmadığından, konuyla ilgili öncesinde ihtarname gönderilmiş olmasına rağmen buna bir cevap verilmemesinden ötürü, icra takibi konusunda kiracı ve kefilin itirazda bulunmaması dolayısıyla ilk duruşmada tahliye kararı verdi.

Burada önemli olan husus kiracının anahtarı teslim etmemiş olmasıdır, ancak eşyalarını dükkandan almış olması halinde de kiracının kiralardan sorumlu olduğu hususudur. Aksi halde mahkeme tarafından verilmiş bir tahliye kararı olmadan dükkan sahibinin kiralanan taşınmaza girmesi anahtarı değiştirmesi konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturmaktadır." dedi.