Konut kredi faizlerinin giderek artması vatandaşın konut sahibi olma heyecanını törpüledi. Konut fiyatlarında gerçekleşen son değerlendirmelere kira fiyatlarında yüzde 12 oranında düşüş kaydedildi. Büyükşehirlerde kira fiyatları durağan bir yol izlemeyei sürdürüyor.

'BU FIRSATI DEĞERLENDİRSİNLER'
Adana’da emlak ve konut piyasasındaki bu dalgalı seyri yorumlayan Emlak Piyasası Uzmanı Oğuzhan Sarıcam, Türkiye genelinde olduğu gibi Adana’da da konut satışlarında azalma yaşandığının altını çizdi. Sarıcam, yaşanan bu durgunluk döneminin geçici olduğuna belirterek, konut alımlarında önümüzdeki 6 aylık sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Sarıcam,” Faiz beklenen enflasyonun altında seyrediyor. Faize yatırım şu an için kazançlı görünse de konut fiyatlarında yaşanana bu durgunluk bir süre devam edecek. Ev almak isteyenler bu fırsatı değerlendirebilirler. Aksi takdirde faizle elde edilen kazançla 1 – 2 yıl sonra konut satın alamayacaklarını tahmin ediyoruz. Şu sıralar gayrimenkul için tam alım zamanı” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ EV SAHİBİ OLMAKTAN VAZGEÇTİ
Konut kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesi ev sahibi olmak isteyenlerin heyecanını törpüledi. Konut, yazlık satın almak isteyen vatandaşlar takas sistemiyle konut alımı yapabiliyor. Bir süre kimse ev almayı tercih etmediği için kira fiyatları artt ıancak son zamanlarda kiralık fiyatlarında da yatay bir seyir zleniyor. Kira fiyatları durağan bir yol ilzemesine rağmen ev satın almak isteyen bazı vatandaşlar konut kredilerine tercih etmek dışında elindeki araba ile takas usulü konut satın almayı daha mantıklı olarak görüyorlar.

Dolar ve borsa için kritik eşik: Şimdilik zor bir hedef gibi görünüyor Dolar ve borsa için kritik eşik: Şimdilik zor bir hedef gibi görünüyor



'ARABA FİYATI EVİ KARŞILAMIYOR'
Arabanın ev fiyatlarını karşılamadığını aktaran Sarıcam, “Ev almak isteyen arabayla takas ediyor. Araba fiyatları evin fiyatlarını karşılamıyor ancak ev almak isteyenler evin fiyatının bir kısmını arabası ile takas ederek karşılıyor. Örnek verecek olursak arabası 1 milyon lira civarında ve arabayı satamayınca bunun yerine ev almak isteyenler ve satın almak istediği evin fiyatının bir kısmını bu şekilde ödeme yöntemini tercih ediyor.” cümlesini kurdu.

'ÇOK BÜYÜK RİSK'
Son zamanlarda takas usulü konut alımlarının yönelimin fazla olduğuna dikkat çeken dolandırılmalara karşı vatandaşlara peş peşe uyarılar gecikmedi.

Sarıcam, ev almak isteyenlerin tapu harç miktarına fazla ödeme yapmamak için mülkün değerinin daha düşük gösterildiğini söyleyerek, “Tapu harçlarına bu bedeli ödemek istemeyenler mülk bedelinin daha düşük gösteriyorlar. Diyelim ki evin değeri 3 milyon lira ve 500 bin lira olarak gösteriliyor. 500 bin liranın haricinde kalan fiyat farkının farklı İBAN’lar aracılığıyla ödemesi gerçekleştiriliyor. Fırsatçılar bu durumda birçok vatandaşı mağdur edebiliyor Bu hem satın alan için hem de emlakçılar için çok büyük bir risk. Ev almak isteyenler için en önemli tavsiyelerimiz mutlaka güvendiğiniz kişilerle alış verilerinizi yapın” açıklamasında bulundu.